Wie bij enkele banken informeert naar de tarieven en voorwaarden om een woonkrediet te krijgen, kan niet altijd het gebodene makkelijk vergelijken. Het is de bedoeling dat de informatie transparanter wordt, en eenvormiger. Daartoe moet een modelformulier gehanteerd worden, dat voorschrijft welke informatie de klant allemaal moet krijgen.
De wet om dit in te voeren, zou op 1 december ingaan, maar de bankenfederatie Febelfin, het Vlaams Woningfonds en Sociaal Woonkrediet verzochten minister van Economie Kris Peeters (CD&V) om uitstel. Hun argument daarvoor was dat de publicatie van de uitvoeringsbesluiten van de nieuwe wet vertraging had opgelopen, waardoor ze de definitieve zekerheid misten om een en ander door te voeren. Sommige kredietverstrekkers hadden bijvoorbeeld nog geen ervaring - noch de computerprogramma's - om een jaarlijks kostenpercentage (JKP) weer te geven, wat nu verplicht wordt. Bij woonkredieten varieert dit JKP volgens het individuele dossier, onder meer omdat premies van verzekeringen die aan het krediet kunnen worden gekoppeld, variëren met de karakteristieken van de woning of de leeftijd van de klant.
Peeters heeft oren gehad naar de verzuchtingen van de kredietgevers dat het enige tijd vergt om de berekening van het JKP in te voeren, en bevestigde dat het gevraagde uitstel tot 1 april is verleend.