Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Belg loopt storm voor Spaanse buitenverblijven

Steeds meer Belgen vinden de weg naar de Spaanse vastgoedmarkt. In 2014 kochten landgenoten elf keer meer tweede verblijven in het Zuid-Europese land dan in 2007. Alleen de Britten en de Fransen tikten vorig jaar meer huizen op de kop dan Belgen.
Heel wat Belgen tikten afgelopen jaar hun droomhuis onder de Spaanse zon op de kop. ©AFP

De Spaanse huizenmarkt is weer in betere doen. Dat bleek dinsdag uit cijfers die het Spaanse bureau voor de statistiek (Ine) bekendmaakte. In 2014 werden in het Zuid-Europese land 319.400 woningen verkocht. Dat is een stijging met 2,2 procent in vergelijking met een jaar eerder. Het was ook de eerste keer in drie jaar dat de verkoop steeg.

'Omdat weer wat meer Spanjaarden een job vonden en mensen ook weer iets gemakkelijker toegang hebben tot leningen, kreeg de Spaanse huizenmarkt een duwtje in de rug', luidde het bij analisten.

Buitenlanders

Maar er speelt nog een derde factor mee: steeds meer buitenlanders vinden de weg naar de Spaanse vastgoedmarkt. Een verrassing is dat niet. Door de economische, de financiële en de vastgoedcrisis van de afgelopen jaren kelderden de huizenprijzen.

  1. Britten 7.956
  2. Fransen 4.765
  3. Belgen 3.507
  4. Duitsers 3.245
  5. Zweden 3.073
  6. Russen 2.973
  7. Noren 2.308
  8. Italianen 1.045
  9. Nederlanders 1.045
  10. Zwitsers 680

Er vallen dan ook behoorlijk wat koopjes te doen. Zeker voor mensen uit 'rijkere' landen die hun geld liever in een vastgoedproject pompen dan het op een spaarboekje te plaatsen waar het nog amper wat opbrengt door de lage rente.

Maar liefst 72.637 buitenlanders kochten vorig jaar een woonst in Spanje. De Spaanse notarissen maken ook een onderscheid tussen buitenlanders die permanent in Spanje verblijven en niet-Spanjaarden die een huis in het Zuid-Europese land aanschaffen als tweede verblijf.

'In 2014 vonden 38.349 transacties plaats met buitenlanders die niet in Spanje resideerden', becijferden de Spaanse notarissen. De Britten en de Fransen schaften zich het meest een tweede verblijf aan.

Belgen

Maar de Belgen lieten zich zeker niet onbetuigd. Maar liefst 3.507 landgenoten tikten vorig jaar een huis op de kop in Spanje. Daarmee bezet ons land de derde plek in de ranglijst van niet-residerende buitenlanders die actief zijn op de Spaanse vastgoedmarkt.

Vorig jaar bezetten de Russen nog de derde plek in die rangschikking. Maar door de economische crisis in hun land en de forse depreciatie van de roebel waren de landgenoten van Vladimir Poetin het afgelopen jaar een pak minder actief op de Spaanse vastgoedmarkt.

Droomhuis

De opmars van de Belgen in de Spaanse vastgoedstatistieken is niet nieuw. Ook de afgelopen jaren vonden Vlamingen, Walen en Brusselaars steeds gemakkelijker de weg naar hun droomhuis onder de Spaanse zon. 'In vergelijking met 2007 kochten Belgen vorig jaar elf keer meer woonsten in Spanje', berekenden de Spaanse notarissen.

Alleen de Chinezen doen beter. Zij lieten in diezelfde periode een stijging met 5.185,7 procent optekenen. 'Dat cijfer oogt spectaculair', merken analisten op. 'Maar de absolute cijfers relativeren de gegevens wat. In 2007 kochten zeven Chinezen een huis in Spanje. Vorig jaar waren dat er 370.'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud