Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Belg schenkt meer vastgoed

Steeds meer ouders schenken een woning of bouwgrond aan hun kinderen. Dit jaar noteerden de notarissen al bijna 22.000 vastgoedschenkingen.
Advertentie
Steeds meer Belgen schenken vastgoed, zo blijkt uit cijfers van de notarissen. ©century21dynamic

Wie in ons land vastgoed schenkt, moet daarvoor altijd bij een notaris passeren. Dat is niet zo als u roerende goederen, zoals geld of juwelen, schenkt. U kan dan een notaris inschakelen, en dus ook schenkbelasting betalen, maar dat is niet verplicht. Maar niet dus bij onroerende goederen, zoals een huis of een bouwgrond. Dergelijke schenking moet altijd bij notariële akte gebeuren.

Het tarief dat de begunstigde dan betaalt, hangt af van de waarde van het geschonken goed en de verwantschap met de schenker. Het tarief voor vastgoedschenkingen varieert van 3 tot 27 procent (voor een schenking in rechte lijn), en van 10 tot 40 procent (tussen alle andere personen). Hoe duurder het vastgoed, hoe meer schenkbelasting u betaalt.

Bereken zelf hoeveel schenkbelasting u moet betalen met onze tool.

Tot en met november registreerden de notarissen in ons land dit jaar al 21.924 vastgoedschenkingen, zo blijkt uit cijfers van federatie Fednot. Dat zijn er ruim 15 procent meer dan in dezelfde periode in 2018.

Meer vrijheid

De cijfers verschillen wel naargelang de regio's in ons land. De meeste vastgoedschenkingen vinden in Vlaanderen plaats. Daar steeg het aantal vastgoedschenkingen van januari tot en met november van 12.915 tot 14.434 (+11,8 procent). De procentueel grootste stijging was voor Wallonië, waar het aantal vastgoedschenkingen op een jaar tijd met 28 procent aandikte, van 4.580 tot 5.858.

Sinds de invoering van het nieuwe erfrecht vorig jaar heeft de Belg een grotere marge om te schenken aan wie hij wil, en die grotere vrijheid wordt ook benut in het kader van een successieplanning.
Bart van Opstal
notaris

De stijging is een gevolg van diverse factoren. Zo is sinds 1 september vorig jaar het nieuw erfrecht van kracht. ‘Sindsdien heeft de Belg een grotere marge om te schenken aan wie hij wil, en die grotere vrijheid wordt ook benut in het kader van een successieplanning', weet notaris Bart van Opstal.

Doorgeven

In het Vlaams Gewest hebben ouders sinds 1 september 2018 ook de mogelijkheid om een fiscaalvriendelijke doorgeefschenking te doen, mits aan bepaalde voorwaarden is voldaan. ‘Ouders kunnen goederen die ze zelf erven, maar niet nodig hebben, zo binnen het jaar na de erfenis ‘doorschenken’ aan de kinderen’, aldus van Opstal.

72
jaar
De schenker van vastgoed is gemiddeld 72 jaar

In Wallonië gingen de tarieven voor het schenken van onroerende goederen sinds 1 september 2018, in navolging van Vlaanderen en Brussel, naar omlaag. Dat verklaart deels de opmerkelijke stijging in het Waalse Gewest.

De schenker van vastgoed is gemiddeld 72 jaar, de begunstigde gemiddeld 43 jaar. Het gaat vooral om ouders die schenken aan kinderen.

Schenken is een populaire techniek om erfbelasting te vermijden. De schenkbelastingtarieven liggen doorgaans lager dan die voor erfbelasting. Notaris van Opstal waarschuwt wel om niet onbezonnen te schenken. Want gegeven is gegeven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud