Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Belg spendeert 240.000 euro aan Spaanse vakantiewoning

Spaanse vakantiewoningen blijven erg in trek bij Belgen. In het eerste kwartaal kochten 815 Belgen er een tweede verblijf, tegenover 747 in het eerste kwartaal een jaar eerder. Gemiddeld besteden ze daar 240.000 euro aan, ruim 40 procent meer dan in 2011.
©rv

‘In vergelijking met België liggen de prijzen op de Spaanse vastgoedmarkt nog steeds laag, maar de tijd van de grote koopjes lijkt stilaan voorbij te zijn’, besluit Azull, Belgisch marktleider in Spaans vastgoed, op basis van een prijsanalyse. ‘In het binnenland van Spanje durven de prijzen nog wat zakken, maar aan de kusten - waar toch de meeste Vlamingen een tweede verblijf willen - zitten de prijzen onverbiddelijk in de lift. In 2013 betaalde de Belg gemiddeld 190.000 euro voor een vakantiewoning in Spanje, vorig jaar steeg dat bedrag tot 240.000 euro, oftewel een stijging met 26 procent. Ter vergelijking: in 2012 lag de gemiddelde prijs op 170.000 euro, net zoals in 2011.’

Van appartementje tot moderne woning

Die 240.000 euro ligt volgens Azull ‘een pak boven de gemiddelde prijs van 180.000 euro die hij in gedachten heeft wanneer hij aan het begin van z’n zoektocht staat. Wat men voor 240.000 euro krijgt, verschilt sterk van regio tot regio. “Aan de grote trekpleisters zoals de Costa Del Sol of de Costa Blanca koopt u voor dat bedrag een bestaande woning of een compact appartement op enkele kilometers van het strand. Terwijl u in de minder gekende regio’s, zoals de Costa Calida, voor die prijs nog een ruim en modern pand vindt op nauwelijks een paar meter van het strand.’

Vierde plaats wereldwijd

Koopjes of niet, de interesse van de Belg in de Spaanse vastgoedmarkt neemt niet af. Meer nog: begin 2015 kochten de Belgen méér tweede verblijven in Spanje dan in dezelfde periode een jaar geleden. Volgens de Spaanse registratiekantoren kochten zo 815 Belgen er tijdens het eerste trimester van dit jaar een tweede verblijf, tegenover 747 in het eerste trimester. Over heel 2014 kochten 3.507 landgenoeten een huis in Spanje. Dat was toen 11 keer meer dan in 2007. ‘Alleen de Britten, de Fransen en de Duitsers kopen nog iets meer vastgoed in Spanje. ‘België staat wereldwijd op een eervolle vierde plaats als het gaat over buitenlanders die in een Spaans buitenverblijf investeren’, aldus Azull.

Er even tussenuit

Volgens Azull, dat zich baseert op een databestand van 8000 Belgen, is Spaans vastgoed niet alleen in trek omdat er koopjes te doen zijn. Zowat 85 procent van de Belgen die in Spanje willen kopen zoeken letterlijk de kalmte op. Niet om er lange vakanties door te brengen, maar om er even tussenuit te kunnen gaan voor een paar dagen of een verlengd weekend. De grootste groep kopers is 45 plus en koopt niet alleen voor zichzelf maar ook voor de eigen kinderen en kleinkinderen. 

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud