Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Belg wil wel duurzaam bouwen als het goedkoop kan

85 procent van de Belgen vindt duurzaam en energiezuinig wonen belangrijk, maar gaat wel op zoek naar de goedkoopste optie. Het idee dat er meer in de hoogte moet worden gebouwd, botst op het 'not in my backyard'-syndroom.
Isolatie van een woning. ©Kingspan

Een en ander blijkt uit nieuwe cijfers van de Real Estate Trust Barometer, een jaarlijks onderzoek bij 1.500 Belgen van het PR-bureau Bereal, gespecialiseerd in wonen en vastgoed, en het adviesbureau WES.

Door de kostprijs zegt 56 procent van de Belgen nog steeds 'liever' een bestaande woning te kopen dan een nieuwe woning te bouwen.

De redenen daarvoor zijn niet niet ver te zoeken: de mogelijkheid om de kostprijs van de renovatie te spreiden over de tijd en de iets lagere aankoopprijs. De lagere registratierechten en het BTW-tarief van 6 procent bij de aankoop en renovatie van een bestaande woning (tegenover 21 procent bij nieuwbouw) wegen ook zwaar door in het beslissingsproces tussen de aankoop van bestaand vastgoed en nieuwbouw.

En al even opmerkelijk: meer dan de helft van de Belgen (61 procent) erkent dat er compacter en hoger moet worden gebouwd om het 'leefbaar' te houden. Alleen: liever niet in eigen voor- of achtertuin.

Reputatie

Het onderzoek buigt zich ook over de reputatie van de vastgoedsector en haar professionals. Het vertrouwen blijkt 'minimaal gedaald' tegenover het jaar voordien. Meer dan de helft van de Belgen (53 procent) heeft qua perceptie nog steeds het meeste vertrouwen in de notaris.

Net als de vorige peiling volgen de architect en de landmeter op plaats twee en drie. Voor het eerst werd ook gepeild naar het imago van de syndicus. 

Slechts een op vier Belgen (27 procent) blijkt echt positief te staan tegenover de beheerder van hun mede-eigendommen.

Immobiliƫnmakelaars worstelen nog steeds met hun imago, net als de projectontwikkelaars. Slechts een op drie Belgen heeft een redelijk tot sterk vertrouwen in hen.

De Real Estate Trust Barometer peilt jaarlijks naar het imago van de vastgoedsector en naar het vertrouwen van de Belgen in de markt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud