Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Belgische woningprijzen blijven maar stijgen

De Belgische woningprijzen stegen vorig jaar nog verder met 2,6 procent. In de hele EU was er wel nog een grotere stijging met 4,7 procent.
Advertentie
De woningprijzen stegen in België niet zo hard als gemiddeld in Europa, maar blijft wel waardevast. ©ANP XTRA

Dat blijkt uit de House Price Index van Eurostat, het bureau voor de statistiek van de Europese Unie. De index volgt de prijsevolutie van alle woningen, oud en nieuw, die de gezinnen kopen. Eurostat lanceerde de index na de financiële crisis om een beter zicht te krijgen op de woningmarkt.

Sterke Europese markt

De Belgische prestatie over 2016 valt bleekjes uit in vergelijking met die van landen als IJsland (+13,6%) , Noorwegen (+11,6%), Tsjechië (+11%) en Hongarije (+9,7%).

Ook de buurlanden Luxemburg (+7,7%), Duitsland (+6,7 %) en Nederland (+6,4%) deden het beduidend beter. Geen enkel van de 30 landen uit de vergelijking noteerde een prijsdaling. Dat is in jaren niet gezien. Slechts vier landen rapporteerden een zwakkere prijsstijging dan België: Frankrijk (+1,9%), Finland (+1,0%), Kroatië (+0,8%) en Italië (+0,1%).

Verzwakkend België

Het lijkt erop dat België de Europese prijsstijgingen niet echt volgt. De woningprijsindex is in België tussen het derde en het vierde kwartaal van 2016 met 0,4 procent gedaald.

Het lijkt erop dat België de Europese prijsstijgingen niet echt volgt.

Enkel Denemarken (-1,5%) en Kroatië (-0,6%) deden slechter. Prijzen kunnen van kwartaal tot kwartaal sterk schommelen.

Recentelijk wezen de notarissen er al op dat de markt wat is afgekoeld. Vooral de ietwat vermogende Belgen houden de vastgoedmarkt overeind met de omzetting van een niet-renderend spaarboekje in een woning om te verhuren.

Bestaande woningen stegen sneller

Opvallend is dat in België in het vierde kwartaal en jaar op jaar de prijzen van bestaande woningen (+2,9%) meer zijn gestegen dan die van de nieuwe woningen (+1,5%). In het vierde kwartaal van 2014 was de situatie net omgekeerd, met een daling van 0,1 procent voor bestaande woningen en een stijging met 6,2 procent voor nieuwe woningen. Mogelijk heeft dat te maken met een aantal strengere normen die voor nieuwbouw van toepassing werden rond die periode. Ook de gestegen grondprijzen en de 21 procent btw wegen op nieuwbouw.

Klik hier als de grafiek niet zichtbaar is.

Weer waardevast in 2016

Belgisch vastgoed heeft vorig jaar zijn reputatie van waardevast nog eens bevestigd. Gecorrigeerd voor inflatie was er in 2016 sprake van een waardestijging met 1 procent.

De voorbije 16 jaar sloot België volgens Eurostat slechts twee jaar af met een reële daling van de woningprijzen, na correctie voor de inflatie dus. Die daling bleef beperkt tot 0,1 procent in 2009 en 1,3 procent in 2014. Enkel Zweden kan met zo’n prestatie uitpakken.

Plus 5 procent sinds crisis

Tussen 2008, het begin van de crisis, en 2016 steeg de woningprijsindex in België, gecorrigeerd voor inflatie, met 5 procent. Dat is een dikke halve procent per jaar. Maar er zijn weinig landen die zo’n palmares kunnen tonen. Ondanks weer stijgende prijzen kijken veel landen nog steeds aan tegen een daling van de reële waarde: Nederland (-18 %), Italië (-22%), Ierland (-29%) en Spanje (-33%).

Plus 55 procent sinds 2000

België presteerde ook al niet slecht in de periode voor de financiële crisis. Tussen 2000 en 2008 stegen de reële prijzen in België met 50 procent. België was daarmee een middenmoter, met landen als Spanje (+86%) en Frankrijk (+79%) als postieve uitschieters. Aan het andere uiteinde is Duitsland (-13%) de opvallendste naam. Het land had de Duitse eenmaking slecht verteerd.

55 %
Sinds 2000 is de waarde van Belgisch vastgoed na correctie voor inflatie met 55 procent gestegen. Na 2008 bleef de stijging wel beperkt tot 5 procent.

België is een van de landen die zowel voor als na de crisis behoorlijk scoorden. De voorbije 16 jaar stegen de prijzen in reële termen met 55 procent. Dat is minder dan in Zweden (+145%) en zelfs Frankrijk (+71%). In Duitsland zaten de prijzen in 2016 net boven die van 2000. In Nederland zitten ze er nog net onder (-1%).

De Tijd Vastgoedgids van zaterdag 22 april gaat in detail in op de woningmarkt van 2016 en de verwachtingen voor 2017.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud