Sinds 1 januari wordt de woonbonus, een belastingvoordeel voor wie een woningkrediet aangaat, toegekend in de vorm van een belastingvermindering. Die vermindering betekent een korting op de belastingfactuur. Vandaag is de woonbonus nog een aftrekbare uitgave. In de belastingaangifte van 2015 over de inkomsten van dit jaar zal een alleenstaande of een gezin de afbetalingen voor de lening niet meer kunnen aftrekken van het bruto-inkomen. Daardoor stijgt het belastbaar inkomen, vaak met 3.000 euro.
De omzetting van een belastingaftrek in een belastingvermindering is niet onschuldig. Want het belastbaar inkomen is net het criterium om uit te maken of iemand in aanmerking komt voor een tegemoetkoming. Dat geldt bijvoorbeeld voor school- en studietoelages, de Vlaamse renovatiepremie of tegemoetkomingen voor gehandicapten. De kans is reëel dat duizenden gezinnen daardoor naast zo’n premie zullen grijpen.
Bovendien zien gezinnen andere fiscale voordelen verdwijnen. ‘Voor tweeverdieners met een modaal inkomen resulteert dat in een hogere bijzondere bijdrage voor de sociale zekerheid van 70 tot 80 euro’, zegt Jef Wellens, fiscaal expert bij Wolters Kluwer. Het verdwijnen van andere fiscale voordelen treft echter vooral de belastingplichtigen van wie het inkomen ( deels) bestaat uit een vervangingsinkomen. Voor hen kan de uiteindelijke belastingfactuur, samen met de beperking van de woonbonus in Vlaanderen, 1.000 euro hoger uitvallen.
Zaterdag meer in De Tijd en op Finance Avenue.