Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Betaal geen cent voor uw vakantiewoning

Huizenruil, waarbij je tijdelijk van huis wisselt en geen vakantiewoning of hotel moet betalen, wordt steeds populairder. Waarop letten?
©Hollandse Hoogte / Marcel van den Bergh

De zomervakantie is begonnen. Waarom dit jaar het traditionele hotel of vakantiehuis niet eens links laten liggen, en van woning wisselen met een gezin aan de andere kant van de wereld? Bij huizenruil zoekt u iemand die voor een korte tijd zijn huis of appartement wil ruilen met het uwe. In die tijd neemt u uw intrek in het huis van de andere persoon, terwijl hij in uw woning verblijf.

Gratis logies

Huizenruil is een goedkope vakantieformule. U hoeft geen vakantiehuis, hotel of kampeerplek te betalen. Het volstaat u lid te maken van gespecialiseerde organisaties als HomeLink, HuizenRuil, Intervac of Home for Exchange. Voor 70 tot 120 euro per jaar kunt u gebruik maken van hun platform om uw huis in de verf te zetten en zo vaak als u wilt van huis te ruilen. Alleen de verplaatsingskosten naar uw bestemming zijn nog een substantiële kostprijs, naast eventueel ander vakantievertier. Uw koffer zit alleszins minder vol, want beddengoed, speelgoed of handdoeken hoeft u niet in te pakken. U gebruikt de spullen van het gastgezin. Bovendien blijft uw huis bewoond, de beste garantie tegen inbrekers.

Als u erg op uw privacy staat, is huizenruil wellicht niets voor u.

‘Huizenruil is ook een duurzaam alternatief. Je hoeft geen speciale infrastructuur te bouwen voor toeristen, maar je zet de beschikbare middelen optimaal in’, legt Angelo Meuleman uit, de woordvoerder van het deelplatform Taxistop, de Belgische partner van HomeLink. ‘Deze internationale huizenruilorganisatie ontstond in 1953 in de Verenigde Staten voor leerkrachten die tijdens de vakantie met hun gezin een andere staat wilden bezoeken.’

Volgens Lola Florin van HomeExchange, de internationale groep achter HuizenRuil, steeg het aantal huizenruilen in ons land sinds 2017 met 55 procent. ‘België is de twaalfde voorkeursbestemming van onze leden. Omgekeerd kiezen Belgen voor een verblijf in Frankrijk, Spanje, de VS, Nederland en Italië.’

De grote vraag is: kunt u die vreemde mensen in uw huis wel vertrouwen? ‘U moet ervan uitgaan dat de gasten in uw huis zich als een goede huisvader gedragen, dat ze zich aan de afspraken houden. Uiteraard geldt ook het omgekeerde: uw gastgezin verwacht dat u zich in zijn huis gedraagt. Dat u elkaars huis bewoont, is wellicht de belangrijkste garantie om dat evenwicht te bewaken. In de praktijk komen amper discussies voor’, zegt Meuleman.

Geen wetgeving

Als u op uw privacy staat, is huizenruil wellicht niks voor u. Onbekenden slapen in uw bed, ze gebruiken uw badkamer, kijken naar uw tv... U deelt uw bezittingen. Zaken waarop u erg bent gesteld of van een grote waarde kunt u het best in een afgesloten kast of kamer bewaren, desnoods in een doos afleveren bij familie of vrienden.‘Er bestaat geen specifieke wetgeving over huizenruil’, zegt advocaat Jan Roodhooft. ‘Daardoor kunt u onbeperkt onderling afspraken maken over uw rechten en plichten. De website waarmee u huizenruil vastlegt, kan zeker een standaardformulier afleveren met daarop de basis waaraan elke partij zich dient te houden.’

12
België is de twaalfde voorkeursbestemming voor buitenlandse huizenruilers.

‘Goede afspraken maken goede vrienden: stel een contract op voor u wildvreemden toegang verschaft tot uw huis. Neem vooraf ook contact op via mail of Skype zodat u al een beeld krijgt van de andere partij. Als u zich niet comfortabel voelt, kies dan voor een andere ruilpartner.’

Taxistop laat beide partijen altijd een contract ondertekenen. ‘Daarnaast raden we de deelnemers aan zo veel mogelijk afspraken op papier te zetten, een soort handleiding van hun huis te maken. Welke toestellen mogen de gasten gebruiken, welke klusjes moeten in huis gebeuren (het gras maaien, het zwembad onderhouden...), in welke mate verrekent u de verbruikskosten? Zulke afspraken zijn nog belangrijker als u verwacht dat de gasten uw huisdieren verzorgen of als ze uw auto mogen gebruiken’, zegt Meuleman.

Schade

‘Een ongelukje is gauw gebeurd. Omdat bij huizenruil geen echte huurovereenkomst afgesloten wordt, is deze formule niet onderhevig aan een wettelijk kader’, verduidelijkt Roodhooft. ‘Als u schade veroorzaakt aan de woning van uw ruilpartner, beschikt u het best over een verzekering. Uw verzekeraar kan u zeggen of u daarvoor voldoende bent verzekerd.’ KBC heeft huizenruil en woningoppas standaard opgenomen in zijn Woningpolis.

‘Gaat er toch iets mis en is uw ruilpartner niet verzekerd voor de schade die hij heeft aangericht, dan kunt u hem daarvoor aansprakelijk proberen te stellen. De kans bestaat dat u een procedure moet beginnen, maar het blijft onzeker of u het bedrag waartoe uw gast wordt veroordeeld effectief kunt recupereren. Bovendien gaat het in veel gevallen om een buitenlandse rechtbank met vreemd recht.’

‘U kunt met uw ruilpartner afspreken een waarborg te betalen voor het gebruik van elkaars woning. De meeste organisaties raden dat af, sommige verbieden het zelfs’, zegt Roodhooft.

Huis op Bahama’s

Met huizenruil kunt u in principe overal in de wereld genieten van de ruimte, de privacy en het comfort van een eigen huis. U moet wel een geschikte partner vinden die in uw huis wilt verblijven. Volgens Meuleman hoeft u geen huis op de Bahama’s te bezitten om een aantrekkelijke ruilpartner te zijn. ‘Afstand is relatief. Voor pakweg een Amerikaan is Vlaanderen een centrale locatie om tijdens één trip Amsterdam, Brussel en Parijs te bezoeken.’

Goede afspraken maken goede vrienden. Stel een contract op voor u wildvreemden toegang geeft tot uw huis.

Om zijn gebruikers meer mogelijkheden te bieden, werkt HuizenRuil met een puntensysteem. Alle huizen krijgen een quotering op basis van de grootte en de omgeving. De gebruikers ‘betalen’ in punten, waardoor ze niet langer 1 op 1 van huis hoeven te wisselen. ‘Dat maakt het aanbod een stuk groter. Onze gebruikers kunnen kiezen uit alle 400.000 woningen’, legt Florin uit.

‘Het is de bedoeling dat je zelf contact opneemt met de persoon met wie je van huis wil wisselen. Gemiddeld moeten huizenruilers een vijftiental berichten uitwisselen voor het raak is. Huizenruil lukt niet zonder er tijd en moeite in te investeren, maar het resultaat is een van de meeste authentieke manieren om met vakantie te gaan’, zegt Florin.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud