Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Blijf aandachtig als u een beroep doet op een vastgoedmakelaar

Bijna één op de twee verhuurders besteedt het zoeken naar een nieuwe huurder uit aan makelaar. En ook nadien kan een aantal zaken in handen van de makelaar worden gegeven. Al hangt daar natuurlijk een prijskaartje aan vast.
Advertentie
©rv

Steeds meer huiseigenaars doen een beroep op een vastgoedkantoor bij de verhuur van hun woning. In 2013 klopte 42 procent van de verhuurders aan bij een immokantoor, terwijl dat in 2005 slechts 30 procent was. Dat blijkt uit cijfers in de conceptnota die Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans aan het begin van de zomer presenteerde, met daarin haar visie om de private huurmarkt te versterken.

‘Door de fors toegenomen administratieve verplichtingen is woningverhuur veel complexer en tijdrovender geworden. Daardoor hebben veel mensen niet langer de kennis en de tijd om de praktische kant van woningverhuur zelf te regelen’, zegt Kristophe Thijs, communicatiedirecteur van de Confederatie Immobiliënberoepen Vlaanderen (CIB). En niet alleen de regelgeving is veranderd, hetzelfde geldt voor de huurders. ‘Ze zijn mondiger en veeleisender. Het huurderspubliek is gegroeid en gevarieerder geworden, ook op het vlak van het inkomen. Een professionele solvabiliteitscheck van kandidaat-huurders is belangrijker dan ooit, wil men het risico op huurachterstallen beperken’, zegt Thijs. Bovendien zijn er voor elk pand meer kandidaat-huurders dan vroeger. ‘Daardoor kruipt er ook veel meer tijd in het organiseren van de bezichtigingen en de communicatie met al die kandidaat-huurders’, zegt Frank Damen, woordvoerder van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV).

Welke dienstverlening?

Wanneer u een makelaar inschakelt in de zoektocht naar nieuwe huurders, dan neemt die zowat alle beslommeringen voor zijn rekening. ‘Er is een minimum dat je als professionele dienstverlening mag verwachten’, zegt Damen. Zo verzamelt een vastgoedmakelaar de nodige attesten en certificaten, plakt hij een correcte huurprijs op de woning, gaat hij na of de kandidaat-huurder de huurprijs wel kan betalen, voert hij de onderhandelingen, stelt hij het huurcontract op, regelt hij de bezichtigingen, legt hij de verhuurder verschillende potentiële huurders voor om uit te kiezen, laat hij de huurwaarborg in orde brengen en dat alles zonder te discrimineren.

©BELGA

Toch kan je als verhuurder ondanks die professionele begeleiding maar beter aandachtig blijven. ‘Het vaak gehanteerde standaardcontract is veelal in het voordeel van de huurder. Met een aangepast huurcontract kan een verhuurder zichzelf nochtans beter beschermen. Zo raden we aan om voor huurders die je van haar noch pluim kent een huurcontract te gebruiken met een looptijd van een jaar, dat vervolgens wel verlengd kan worden. Zo ontstaat een proefperiode, waarin een verhuurder snel ondervindt of de huurder de woning goed onderhoudt en de huur probleemloos betaalt. Net daarom is het jammer dat veel makelaars nog vaak meteen huurcontracten opstellen met een looptijd van negen jaar’, zegt Katelijne D’Hauwers, directrice van de belangenvereniging Verenigde Eigenaars. ‘Daarnaast krijgen we ook regelmatig klachten over makelaars die huurders al een sleutel overhandigen zonder dat de huurwaarborg is gestort. Dat moet je als eigenaar echt vermijden. Want van het moment dat het huurcontract is afgesloten, zit de job van de makelaar erop. Maar als er daarna nog iets fout loopt, blijf je als eigenaar wel met de brokken zitten.’

Dienst na verhuur?

Rentmeesterschap is niet goedkoop, maar dat is de prijs die de verhuurder moet betalen om verlost te zijn van alle huurzorgen.
Katelijne D’Hauwers
Verenigde Eigenaars

Meestal wordt overeengekomen dat de taak van de vastgoedmakelaar er op zit zodra het huurcontract is ondertekend. Het is wel mogelijk om de vastgoedmakelaar nadien in te schakelen als rentmeester. ‘Het takenpakket is zo uitgebreid als de verhuurder dat zelf wil: het maandelijks innen en doorstorten van het huurgeld, aanmaningen versturen of juridische stappen ondernemen als de huur niet correct wordt betaald, fungeren als aanspreekpunt van de huurder bij kleine en grote problemen of het regelen van een elektricien, loodgieter of klusjesman voor herstellingen die ten laste vallen van de verhuurder’, zegt Damen. Toch zijn er ook zaken die de rentmeester niet kan. Stel dat er een dispuut is tussen de huurder en de eigenaar dat voor de vrederechter uitgevochten wordt, dan zal de verhuurder nog altijd zelf naar het vredegerecht moeten gaan.

‘Rentmeesterschap is vooral geschikt voor verhuurders die zelf weinig tijd hebben, veel panden verhuren of die in het buitenland verblijven en zich moeilijk zelf kunnen ontfermen over de praktische beslommeringen’, zegt D’Hauwers. Zij raadt ook aan om bij de keuze voor een rentmeester te kiezen voor een lokale vastgoedmakelaar die niet veraf zit van de huurwoningen, net om de opvolging te vergemakkelijken. ‘Beperk de overeenkomst in eerste instantie ook tot een jaar, zodat je als eigenaar niet gebonden bent aan een langdurig contract als de dienstverlening tegenvalt.’

Het prijskaartje van de makelaar
  • Een nieuwe huurder zoeken: 1 maand huur
  • Dienst na verhuring: 5 tot 8% van de maandelijkse huur

Als eigenaar betaalt u de vastgoedmakelaar een commissieloon als hij voor u een huurder vindt. Meestal komt dat overeen met één maand huur. Verhuurt u een appartement aan maandelijks 800 euro, dan is dat ook het eenmalige bedrag dat u de makelaar verschuldigd bent. Het commissieloon vervalt als de makelaar geen geschikte huurder vindt. In principe is het ook mogelijk om meerdere makelaars in te schakelen voor één pand, al werken de meeste makelaars wel met een exclusiviteitscontract. ‘Met de krapte op de huurmarkt heeft het geen zin om meerdere vastgoedmakelaars huurders te laten zoeken voor hetzelfde pand. Bovendien dekt het commissieloon niet altijd de geïnvesteerde tijd en middelen, waardoor makelaars niet het risico willen lopen dat hun inspanningen helemaal vruchteloos uitvallen’, zegt Thijs.

Voor het rentmeesterschap hanteren makelaars een maandelijkse commissie, die volgens Verenigde Eigenaars veelal 5 tot 8 procent bedraagt van de maandelijkse huur. De vastgoedmakelaar int elke maand de huur en stort die na aftrek van het commissieloon door naar de verhuurder. ‘Rentmeesterschap is zeker niet goedkoop, maar dat is de prijs die eigenaars moeten betalen om verlost te zijn van alle huurzorgen’, zegt D’Hauwers. ‘Sommige verhuurders drukken de kosten door zelf de herstellingen te regelen. Een rentmeester besteedt dat uit aan een externe firma en die factuur belandt toch bij de eigenaar.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud