Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Boost de prijs van uw huis met renovaties

Bent u van plan uw huis te verfraaien, voor uw eigen plezier, maar ook om bij een verkoop de investering terug te verdienen? Deze werken krikken de waarde van uw pand op.
Advertentie
©Hollandse Hoogte

‘Als u uw woning wilt verkopen maar eerst nog renovatiewerken wilt uitvoeren, moet u zich bij uw keuzes door twee zaken laten leiden. U moet er plezier aan beleven en uw eigen smaak volgen. Maar u houdt de ingrepen het best ook redelijk neutraal en tijdloos, zodat het resultaat bij zo veel mogelijk mensen in de smaak valt’, zegt Pierre Hermant, de organisator van de bouwbeurs Batibouw. ‘U kunt het vergelijken met de restwaarde van een auto: bij een eventuele verkoop geven bepaalde opties nooit een meerwaarde. Probeer dus sober te blijven en beperk u tot wat noodzakelijk is. Vermijd het om er een te persoonlijke touch aan te geven en om dure gadgets te gebruiken.’

Keuken of badkamer

Werken die een mooie meerwaarde garanderen

· Opknappen van de voorgevel

Kostprijs: 4.000 tot 6.000 euro

Meerwaarde: 20.000 tot 30.000 euro

· Renovatie keuken en badkamer

Kostprijs: 25.000 euro

Meerwaarde: 10.000 tot 12.000 euro

· Behandeling tegen huiszwam

Kostprijs: 2.000 tot 3.000 euro

Meerwaarde: ‘Onschatbaar’, want de aanwezigheid van huiszwam doet de verkoopprijs van een huis instorten en doet kandidaten afhaken.

‘De keuken en de badkamer zijn de twee belangrijkste vertrekken’, zegt Eric Verlinden, de baas van het makelaarsnetwerk Trevi. ‘Voor een gewone woning mag u voor de renovatie van een keuken op circa 15.000 euro rekenen en voor een badkamer op 7.000 tot 8.000 euro (+ tegelwerken).’ U geeft dan zo’n 25.000 euro uit, maar dat kan u een meerwaarde van 40 tot 50 procent opleveren. ‘Een meerwaarde van 10.000 tot 12.000 euro is de moeite waard.’

In de badkamer leveren een goed doordachte indeling, voldoende opbergruimte, een degelijke verlichting, twee wastafels en een inloopdouche (een must) veel meer rendement op dan een luxueuze inrichting. ‘Een jacuzzi creëert weliswaar een wauw-effect, maar hij doet de prijs van de woning niet spectaculair stijgen. U haalt er uw inleg (het tienvoud van een bad) nooit uit’, benadrukt Hermant.

‘Studies tonen aan dat mensen hun keuken ten laatste vijf jaar na de aankoop van een woning renoveren’, zegt hij. ‘U kunt u dus gerust beperken tot een paar kleinere aanpassingen. U kunt het werkblad, de kastdeurtjes, de handgrepen of de knoppen van de laden en deuren vernieuwen of een mooie koelkast plaatsen.’

Relativeer

‘Klanten overschatten systematisch de omvang en de kostprijs van bepaalde werken’, stelt Verlinden vast. Aarzel dus niet om zelf de handen uit de mouwen te steken voor werken waarvan de impact op de verkoopprijs moeilijk in te schatten is. ‘Een plankenvloer die aangetast is door huiszwam en een ingezakt plafond kunnen de verkoopprijs van een huis enorm beïnvloeden, terwijl de kostprijs van een herstelling (2.000 tot 3.000 euro) beperkt is’, zegt de baas van Trevi.

tip

Heb ook oog voor kleine verbeteringen die uw huis aantrekkelijker maken. Home staging, uw huis zo mooi mogelijk maken voor een verkoop, helpt potentiële kopers zich een beeld te vormen van hoe hun leven er in de nieuwe omgeving kan uitzien.

Dezelfde redenering gaat op voor het opknappen van een klassieke voorgevel. Dat kost 4.000 tot 6.000 euro, maar levert u gegarandeerd een meerwaarde van 25.000 tot 30.000 euro op. Door de verfraaiing alleen al zult u uw huis gemakkelijker en sneller verkopen. ‘Alles wat de taak van de mensen vergemakkelijkt en de omvang van de werken relativeert, betaalt zich cash terug’, bevestigt Hermant. ‘Als u zelf niet in staat bent om het dak te renoveren of de elektriciteit te vernieuwen (de twee grote klassiekers), vraag dan een paar offertes en leg ze voor aan aarzelende kandidaat-kopers. Zo maakt u het hen gemakkelijker en stelt u hen ook gerust.’

Opwaarderen

‘In heel wat gebouwen werden scheidingswanden geplaatst om kleinere ruimtes te creëren. Ook al legt u de kandidaat-koper uit dat het vroeger een mooie ruimte was, hij zal alleen de krappe, slecht verlichte vertrekken zien en geen oog hebben voor de potentieel beschikbare ruimte. Het afbreken, het weg-nemen en het afvoeren van de scheidingswanden zal enkele duizenden euro’s kosten, maar dat bedrag verdient u snel terug. De verkoop zal sneller en makkelijker verlopen’, zegt Verlinden.

Als u grote werken uitvoert, profiteer er dan van dat alles tot een werf is herleid om leidingen en elektriciteit te leggen in vertrekken die misschien pas later worden ingericht’, voegt Hermant eraan toe. Maar maak uw werk wel af. Als u in de keuken een nieuwe vloer plaatst en betegelt, creëert u geen enkele meerwaarde als u die niet verder bemeubelt of toestellen plaatst. Want dan heeft uw bezoeker de indruk dat hij de volledige keuken nog moet inrichten. ‘Men- sen betalen (voor) wat ze zien’, herhaalt Verlinden.

Nieuwe ramen

‘Nieuwe ramen zijn voor een gewone woning de beste investering. Voor oude woningen moeten de ramen vaak op maat worden gemaakt of moeten ze voldoen aan de stedenbouwkundige voorschriften. Daardoor kan het budget de hoogte inschieten (reken op 20.000 tot 25.000 euro voor een herenhuis). Dat kunt u bij de verkoop moeilijk terugverdienen’, waarschuwt Verlinden. ‘Isolatiewerken geven meestal een mooie return’, zegt Hermant . ‘Bovendien levert het u een betere energieprestatie op.’

30%
In Brussel heeft 25 tot 30 procent van de verkochte nieuwbouwappartementen geen garage.

De trends voor de inrichting en de afwerking van huizen zijn de voorbije jaren weinig veranderd. Mensen verkiezen parket in de woon- en slaapkamer en muurtegels in de bad- en douchekamers. Keramische tegels met houtlook verdienen een speciale vermelding. ‘Die zijn tegenwoordig van uit-stekende kwaliteit. Naast het visuele aspect worden ze vooral geapprecieerd voor hun duurzaamheid en het onderhoudsgemak’, zegt Verlinden.

En de tuin?

Een tuin staat niet meer synoniem voor standing. ‘Mensen willen geen grond meer van 10.000 of 20.000 m2. Ze worden rationeler. Ze hebben oog voor het onderhoud en zijn tevreden met een goed ingedeelde grond van 1.500 m2. Die tendens wordt nog sterker’, voor-spelt Verlinden. Een extra terras levert niet echt een meerwaarde op. Maar voor bepaalde panden is er wel veel vraag naar een terras en is de aanwezigheid ervan zelfs noodzakelijk.’

Tot slot leek het vijf jaar geleden onmogelijk, maar in Brussel heeft 25 tot 30 procent van de verkochte nieuwbouwappartementen geen garage.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud