Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Bouwers kiezen vooral zonnepanelen bij nieuwbouw

Twee op de drie bouwheren kiezen voor hernieuwbare energie in een nieuwbouwwoning. Dat meldt Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld). Het populairst zijn de zonnepanelen om aan de strengere eisen voor nieuwbouw te voldoen.
©ANP XTRA

Voor bouwaanvragen vanaf 2014 moeten nieuwbouwwoningen zelf een minimale hoeveelheid hernieuwbare energie produceren. Wie niet kiest voor technologieën zoals zonnepanelen krijgt een verscherpt maximaal toegelaten E-peil van 54 voorgeschoteld, in plaats van 60. Het E-peil drukt de energiebehoefte van een woning uit - voor nieuwbouwwoningen die in 2015 hun vergunning moeten krijgen is de eis dat ze E60 halen (+ installatie hernieuwbare energie), in 2016 daalt dat naar E50 en tegen 2021 naar E30.

Bijna twee op de drie bouwheren die in 2014 een vergunningsaanvraag indienden, kiezen ervoor zelf hernieuwbare energie op te wekken. Daarvan kiest de overgrote meerderheid voor zonnepanelen (35 procent), zonneboiler (25 procent) en warmtepomp (17 procent). Andere, maar minder vaak gekozen opties zijn een verwarmingssysteem op biomassa plaatsen, de woning aansluiten op een stadsverwarmingsnet of participeren in een project voor hernieuwbare energie.

'Hernieuwbare energie-opwekking kan in belangrijke mate de nog resterende energiebehoefte in onze goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen dekken. Deze technieken hebben de afgelopen jaren bewezen dat ze rendabel zijn', zegt Annemie Turtelboom, Vlaams minister van Energie. 

37 procent kiest voor de strengere E-peilvereiste. Van deze groep investeert 3 procent daarbij ook nog in hernieuwbare energie, maar niet voldoende om aan de minimale eisen te voldoen.

Ter vergelijking: in 2012, toen er nog geen verplichting was, koos amper 17 procent voor hernieuwbare energie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud