Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Deadline nadert voor verplichte rookmelder in studentenkamers

Verhuurders van studentenkamers hebben nog tot 1 oktober de tijd om hun studentenkamer met een rookmelder uit te rusten. De huidige verplichting die enkel van toepassing was op nieuwe huurcontracten wordt immers uitgebreid.
©Photo News

Sinds 1 januari 2013 moet er verplicht een optische rookmelder worden geplaatst in huurwoningen waarvoor sindsdien een nieuw huurcontract is gesloten. Vanaf 1 oktober 2014 wordt die verplichting uitgebreid naar alle huurcontracten voor studentenhuisvesting, dus ook de huidige. Uiterlijk op die datum moet elke zelfstandige woning en kamer voor studenten verplicht zijn uitgerust met een rookmelder. Er moet een detector komen in elke kamer én in elke gemeenschappelijke kookruimte.

De verhuurder is verantwoordelijk voor de aankoop en installatie van die rookmelders. Als de detector op batterijen werkt, moet de huurder wel tijdig de batterijen vervangen.

Advertentie

Voor alle andere huurcontracten (aan niet-studenten) die dateren van vóór 1 januari 2013 blijft de gefaseerde invoering van kracht. Particuliere huurwoningen die als hoofdverblijfplaats worden verhuurd en gebouwd werden vóór 1945, moeten vanaf 1 januari 2016 verplicht met rookmelders zijn uitgerust. Voor recentere woningen ligt de datum op 1 januari 2019. Voor sociale huurwoningen geldt een specifieke regeling.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.