Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Een huisje van minder dan 30.000 euro? Het kan...

De inflatie en de kredietcrisis hebben voor een flinke daling van de koopkracht gezorgd. Maar omdat de prijs van vastgoed de laatste tijd wat aan het dalen was, kan je zeker nog koopjes doen.
Advertentie

(netto) - De kredietcrisis laat zich heel heel duidelijk voelen in de portemonnee van de gezinnen. Een lening aanvragen bij de bank wordt moeilijker, de interestvoeten stijgen en de koopkracht neemt af. Wie naar de supermarkt trekt, betaalt steeds meer voor zijn karretje met voedingswaren. Het is dus vooral negatief nieuws dat we te horen krijgen. Hoewel...

Goede zaakjes te doen

Wie vandaag zijn huis of appartement wil verkopen zal merken dat de prijzen opnieuw aan het zakken zijn. Maar dat betekent natuurlijk ook dat er heel wat kleine huizen op de markt komen aan prijzen die best betaalbaar zijn en een stuk lager liggen dat wat je er enkele jaren geleden had moeten voor neertellen. Veel luxe moet je niet verwachten, maar het gaat vaak wel om prima vakantiewoningen die je zelf kan bewonen als buitenverblijf of verder verhuren.

Onze tips

Hoe sla je zo'n buitenkansje aan de haak?

  • Denk goed na voor je op zoek gaat. Beslis voor jezelf wat je met je nieuw verworven vastgoed wil doen. Is het de bedoeling er in het weekend naar toe te trekken of wil je er enkele weken per jaar je vakantie doorbrengen? Of gaat het je om de opbrengsten en wil je het vastgoed zo vaak mogelijk verhuurd zien? In dat laatste geval kan je je bovendien best nog afvragen op welk publiek je je wil richten. Een vakantiewoning is nu eenmaal iets anders dan een kot of een arbeiderswoning.
  • Heb je de deal van je leven gevonden? Ga dan goed na hoe het zit met de rentabiliteit van je nieuwe aankoop. Afhankelijk van het vooropgesteld gebruik, kan de locatie een voor- dan wel een nadeel zijn. Uiteraard moet je ook kijken hoe het zit met de huurprijzen in de buurt, dat geeft je een goed idee van de prijs die je zal kunnen vragen als je de woning verhuurt of - wanneer je een vakantiewoning op het oog hebt - hoeveel geld je zelf kan uitsparen.
  • Vergeet in het financiële plaatje ook geen rekening te houden met de kosten die je moet betalen aan een immokantoor voor de verhuring en het eventuele onderhoud. Zo'n diensten nemen je heel wat werk uit handen wanneer je het pand verhuurt, maar gratis zijn ze natuurlijk niet.
  • Informeer je zeker ook omtrent de fiscale gevolgen van je aankoop. Een tweede verblijf hoeft echter niet noodzakelijk meer kosten mee te brengen. Als je kan bewijzen dat zo'n "pied à terre" je helpt om dichter bij je werk te verblijven bijvoorbeeld, kan je onder bepaalde voorwaarden zelfs de prijs aftrekken van je belastingen.
  • Je oog laten vallen op een appartement of huisje in een vakantiepark? Hou dan rekening met extra kosten, zoals een bijdrage voor het onderhoud van het gemeenschappelijk zwembad.
  • Last but not least: blijf realistisch. Je zult voor 30.000 euro nooit een villa op de kop kunnen tikken, waar je ook zoekt.

Eens je die bedenkingen gemaakt hebt, is het relatief makkelijk om een huisje aan de haak te slaan. Je kan eenvoudigweg de meest courante internetsites (Immoweb, Spotter, Hebbes, Vlan...) doorzoeken zonder precieze locatie maar met een strenge prijslimiet. Zo krijg je alleen de goekoopste huizen van België te zien.

Wat je vindt

We zetten enkele woningen op een rijtje die je voor minder dan 30.000 euro op de kop kunt tikken (op maandag 13 oktober 2008, via Immoweb):

Tips voor verhuurders

Er zijn heel wat zaken waar je moet op letter als je voor het eerst een pand verhuurt. We geven je enkele tips mee.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud