Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Extra jaar tijd om te verhuizen naar uw gezinswoning

Wie een gezinswoning koopt en het verlaagd tarief van de registratiebelasting wil genieten, moet zich binnen de twee jaar domiciliëren op dat nieuwe adres. Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) wil die termijn vanaf 1 juli verlengen naar drie jaar.
Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele wil de termijn waarbinnen u uw gezinswoning moet betrekken verlengen van twee naar drie jaar. ©BELGA

Koopt u vastgoed, dan moet u registratierechten betalen. Gaat het om uw enige en eigen woning, dan geldt in Vlaanderen een verlaagd tarief van 7 procent. Vanaf 1 januari 2020 wordt dat 6 procent.

Aan dat lager tarief zijn wel enkele voorwaarden verbonden. Een van die voorwaarden is dat de koper binnen de twee jaar na het verlijden van de notariële koopakte op het adres van de gekochte woning ingeschreven moet zijn in het bevolkingsregister of in het vreemdelingenregister. Doet u dat niet, dan verliest u het voordeel van het verlaagd tarief. U moet dan aanvullende rechten betalen: het gaat om het verschil tussen wat u al betaalde aan registratiebelasting en het standaardtarief van 10 procent. Daar komt nog een belastingverhoging van 20 procent op de aanvullende rechten bovenop.

Renovatie sleept aan

Drie maanden voor het verstrijken van uw deadline stuurt de Vlaamse Belastingdienst een extra waarschuwing om u te wijzen op de voorwaarden om van het verlaagd tarief te genieten. Het gebeurt echter dat kopers hun woning niet tijdig kunnen betrekken en de termijn overschrijden, bijvoorbeeld als renovatiewerken langer duren dan gepland of als vergunningen niet tijdig afgeleverd werden. 'Geen van deze zaken kan evenwel worden ingeroepen als overmacht en dus vervalt het tariefvoordeel', zegt Vlaams Parlementslid Sarah Smeyers (N-VA), die over de problematiek een schriftelijke vraag stelde aan Matthias Diependaele, de Vlaamse minister van Wonen.

We mikken op een inwerkingtreding op 1 juli. Op die manier is nog voor niemand de tweejarige periode verstreken.
Matthias Diependaele
Vlaams minister van Wonen

Die toont begrip voor de situatie waarbij een renovatie door bepaalde omstandigheden langer aansleept dan voorzien. Hij wil de termijn dan ook optrekken van twee naar drie jaar. 'Ik zal het initiatief nemen voor een ontwerp van decreet om de termijn te verlengen naar drie jaar', antwoordt Diependaele. 'We mikken op een inwerkingtreding op 1 juli. Op die manier is nog voor niemand de tweejarige periode verstreken.'

Ter herinnering: de registratierechten werden in Vlaanderen hervormd op 1 juni 2018. Sindsdien geldt het verlaagd tarief van 7 procent voor de gezinswoning, en verdwenen het klein en groot beschrijf.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud