Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Extra korting op schenkbelasting voor wie renoveert of verhuurt

Wie vastgoed geschonken krijgt en dat vervolgens verhuurt of energiezuiniger maakt, kan een deel van de eerder betaalde schenkbelasting terugvorderen. Kan u ook profiteren van deze extra korting en wat moet u er voor doen?
©Jacques Moeraert

Een aannemer in de arm nemen die voor minstens 10.000 euro werken uitvoert zodat de woning minder energie verslindt. Of een huurder zoeken die er de komende negen jaar met zijn gezin gaat wonen. Sinds juli vorig jaar beloont de Vlaamse overheid wie dat doet met een woning die hij eerder geschonken kreeg met een extra korting op de al verlaagde schenkbelasting.

Klinkt aanlokkelijk. Toch hebben de voorbije 14 maanden amper 15 Vlamingen gebruik gemaakt van deze optie. Peanuts in verhouding tot de bijna 20.000 woningen die over diezelfde periode geschonken werden. Omdat onbekend onbemind maakt, doktert Vlaams minister van Begroting Bart Tommelein (Open VLD) een plan uit om de maatregel samen met de notarissen te promoten. Want zelfs die notarissen blijken niet altijd de finesses van de maatregel in de vingers te hebben, blijkt uit een aantal contacten. Hoe zit de vork exact in de steel?

 • Het gaat concreet om een teruggave. Op het moment van de schenking betaalt u het normale tarief (zie ook tabel). Als u nadien aan de Vlaamse Belastingdienst kunt bewijzen dat u recht heeft op de korting, zal die u dit verschil terugstorten.
 • Er zijn twee situaties waarin u de korting kunt aanvragen: als u de woning energiezuiniger maakt of als u de woning verhuurt. Maar cumuleren baat niet. De woning eerst een energie-update geven en nadien verhuren, levert slechts één keer de korting op.

1. Wie de woning energiezuiniger maakt, moet binnen de vijf jaar voor minstens 10.000 euro (exclusief btw) renovaties laten uitvoeren door een aannemer die daar een factuur en een attest voor aflevert. Zelf aan de slag gaan levert geen korting op. Onder andere volgende werken komen in aanmerking:

 • nieuwe dakisolatie
 • nieuwe zoldervloerisolatie
 • nieuwe spouwmuurisolatie
 • nieuwe isolatie aan de buitenmuur
 • vervangen van enkel of dubbel glas
 • zonneboiler
 • nieuwe warmtepomp
 • energiezuinige verlichting installeren

2. De woning verhuren levert de korting op als ze binnen de drie jaar voor minstens negen jaar verhuurd wordt, u het huurcontract laat registreren én u een conformiteitsattest kunt voorleggen. Dat attest moet u aanvragen in uw gemeente. Er komt dan iemand langs om te onderzoeken of de woning voldoet aan de normen voor veiligheid, gezondheid en kwaliteit. De gemeente mag maximaal 62,5 euro aanrekenen voor het attest, dat ze normaal binnen de 60 dagen moet afleveren of weigeren. De huurperiode van negen jaar moet ook echt gehaald worden. Vertrekt de huurder toch voor de negen jaar voorbij zijn, dan hebt u zes maanden om een nieuwe huurder te vinden. Werd het pand geschonken met voorbehoud van vruchtgebruik, zoals in het gros van de schenkingen effectief het geval is, dan mag ook de schenker het huurcontract tekenen.

 • In beide gevallen kan de korting aangevraagd worden tot zes maanden nadat de aanvraagperiode verlopen is. Die periode bedraagt vijf jaar vanaf de schenking voor renovatie en drie jaar vanaf de schenking voor verhuring. Heeft u de korting onterecht gekregen, dan moet u die terugbetalen, samen met een boete van 20 procent.

Niet voor alle Vlamingen, enkel voor Vlaamse woningen

Niet de ligging van de woning, maar de woonplaats van de schenker bepaalt of op een schenking de Vlaamse tarieven van de schenkbelasting gelden. Maar de extra korting is wel enkel weggelegd voor woningen die in het Vlaams Gewest liggen.

De schenkbelasting is een regionale belasting. Elk gewest bepaalt zijn eigen regels en tarieven. Die gelden voor alle schenkers die hun fiscale woonplaats in die regio hebben. Dat houdt in dat de persoon de jongste vijf jaar gedurende meer dan de helft van die periode in die regio zijn hoofdverblijfplaats had.

Concreet: welk tarief betaalt een neef die in Brussel woont als zijn Limburgse tante hem een chalet in de Ardennen schenkt? De ligging van het pand doet niet ter zake, net zo min als de woonplaats van de neef (de begiftigde). Het enige criterium is de fiscale woonplaats van de schenker, in dit geval de Limburgse tante. De neef betaalt dus de Vlaamse schenkbelasting. Omgekeerd zal diezelfde Brusselse neef de Waalse tarieven moeten betalen als hij van zijn oom die in Wallonië woont een appartement aan zee geschonken zou krijgen.

De ligging van de geschonken woning speelt daarentegen wel een rol om de korting voor verhuur of energierenovatie te kunnen aanvragen. Die korting is er enkel voor woningen die in het Vlaams Gewest liggen. De Brusselse neef zal er met andere woorden geen aanspraak op kunnen maken als zijn Limburgse tante hem een chalet in de Ardennen schenkt. Maar hij kan de korting wel aanvragen als zijn Limburgse tante hem een appartement aan zee cadeau zou doen.

©Mediafin

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud