Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Financiering nieuwbouw goedkoopst in België

Voor een nieuwbouwproject kunnen vastgoedontwikkelaars zich in geen ander land goedkoper financieren dan in België. Dat stelt de adviesgroep Deloitte op basis van de vergelijking van twaalf landen.
©David Rozing/Hollandse Hoogte

Van alle landen in het onderzoek van Deloitte passen de banken in België de laagste marge (125 à 175 basispunten) toe bij de financiering van een standaard residentieel ontwikkelingsproject. In de buurlanden ligt die marge hoger, variërend van 225 basispunten in Frankrijk tot 250 in Nederland en zelfs 400 in het VK. In Portugal is dat 800 basispunten.

De banken in België zijn bereid om projecten te financieren als 30 procent van de appartementen zijn verkocht. In veel buurlanden is dat minstens 45 procent, in Nederland zelfs 50 procent.

De sterke positie van België wordt deels verklaard door het feit dat de woningmarkt hier, in tegenstelling tot in vele andere landen, na de het uitbreken van de financiële crisis niet te lijden had onder een zware vastgoedcrisis. Door het vele spaargeld op de rekeningen van de Belgen, beschikten de Belgische banken ook veel sneller opnieuw over voldoende financiële bronnen om vastgoedprojecten aan te kunnen.

De Belgische woningmarkt is stabiel en gezond.
Frédéric Sohet
Partner Deloitte

‘Onze studie bevestigt de stabiliteit en de gezondheid van de Belgische woningmarkt. Het risico op een ernstige correctie blijft beperkt omdat de Belgische residentiële vastgoedmarkt geen overaanbod of te hoge schuldopbouw vertoont’, stelt Frédéric Sohet van Deloitte. België telt 461 woningen per 1.000 inwoners. Dat is net boven het gemiddelde van de landen in deze studie. Ierland komt aan 342, Italië aan 580. De bevolking van België is wel een van de sterkst groeiende.

Het grootste risico voor de Belgische nieuwbouwmarkt is een forse rentestijging. Maar die is vandaag weinig waarschijnlijk. Een ander belangrijk risico blijft een wijziging in de belasting op het vastgoed. Dat is moeilijker voorspelbaar. Het inperken van het belastingvoordeel op de woonbonus vanaf 2015 leidde tot een rush op vastgoed eind 2014. Tot nu is van een negatieve impact van de maatregel geen sprake. Bij de aankondiging van de taxshift bleef vastgoed grotendeels buiten schot.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud