Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Fiscaalvriendelijke renovaties op een rijtje

Het verlaagde btw-tarief voor verbouwingen aan woningen van minstens 5 jaar oud liep af op 31 december. Maar het kernkabinet heeft die maatregel nu verlengd.

(netto) - Op bouw- en verbouwwerkzaamheden betaalt u in principe 21 procent btw. Voor woningen ouder dan 5 jaar bestaat een gunstregime en moet maar 6 procent btw betaald worden. Die btw-verlaging is voor woningen ouder dan 15 jaar permanent. Voor woningen tussen 5 en 15 jaar werd het btw-tarief voor het eerst in 2000 verlaagd. Sindsdien is de maatregel een aantal keer verlengd, met een voorziene einddatum op 31 december 2010. Maar het kernkabinet van de federale regering heeft intussen beslist die maatregel te verlengen en wel tot eind juni 2011. Ontslagnemend minister van Financiën Didier Reynders zou het verlaagde tarief liever permanent maken, maar die bevoegdheid heeft een regering van lopende zaken niet. 

Renovatie

"De cruciale vraag is wat een renovatie is en wat niet. Is een woning die u koopt voor 100.000 euro en waaraan u 300.000 euro werken doet, nog een verbouwing?", merkt advocaat Danny Stas van Tiberghien op. De kostprijs van de werken is niet van belang. De belangrijkste voorwaarde is dat de verbouwing beperkt blijft. De oppervlakte van het oude gedeelte dat overblijft, moet groter zijn dan de helft van de totale oppervlakte van de woning na uitvoering van de werken. Bovendien moeten de oude dragende muren voor de meerderheid behouden blijven en mag de structuur van het bestaande gebouw niet te veel wijzigen. “Lange tijd bestond er discussie over lofts”, zegt Stas. Voor een loft wordt bijvoorbeeld een opslagplaats gerenoveerd tot woongelegenheid. “De minister heeft expliciet gezegd dat lofts het lagere btw-tarief kunnen genieten.”

Privé

De btw-verlaging blijft beperkt tot werken in privéwoningen. Dat kan uw gezinswoning zijn, maar ook uw tweede verblijf. Wat als u uw woning deels privé en deels voor uw beroep gebruikt? De mate waarin u uw woning voor uw beroep gebruikt, is bepalend. Voert u werken uit aan het geheel van het gebouw en is het privégebruik overheersend, dan geldt het btwtarief van 6 procent. Is dat niet het geval, dan betaalt u 21 procent btw op de werken in het beroepsgedeelte en 6 procent voor die in het privégedeelte. De werken moeten gefactureerd worden aan de eindverbruiker. Dat zijn niet alleen eigenaars (natuurlijke personen of vennootschappen), maar ook huurders. Laat u bijvoorbeeld de woning die u huurt schilderen en behangen, dan moet u maar 6 procent betalen.

Welke werken genieten slechts 6% btw?
 • De plaatsing en het onderhoud van centrale verwarming en airconditioning, inclusief alle toestellen.

 • De levering en plaatsing van kachels, radiatoren of individuele convectors op hout, kolen, olie, gas of op elektriciteit kan tegen 6 procent voor zover ze verbonden zijn met de schoorsteenpijp en/of aangesloten zijn op leidingenvoor de aanvoer van energie. Een elektrische convector die u gewoon in het stopcontact steekt, voldoet niet aan die voorwaarde.

 • De plaatsing van sanitaire voorziening (wc’s, bad, lavabo, douche), aangesloten op de waterleiding of de riolering. Dat slaat ook op vaste badkamerkasten op maat, vaste ventilators en luchtverversers in de badkamer.

 • Het aanbrengen van nieuwe elektriciteit (leidingen, stopcontacten). Voor verlichtingsconstructies en bijhorende lampen geldt een btw-tarief van 21 procent, behalve wanneer die constructies volledig ingewerkt zijn in het plafond.

 • De installatie van een elektrische bel, vaste brandalarmtoestellen en vaste alarmtoestellen tegen diefstal en huistelefoon.

 • Het plaatsen van luiken, rolluiken en rolgordijnen aan de buitenkant van het gebouw.

 • Wand- of vloerbekleding die wordt vastgehecht of ter plaatse op maat wordt gesneden.

 • De plaatsing van een nieuwe schouw of open haard.

 • De installatie van een keuken met opbergkasten, gootsteen, afzuigkap,… Voor inbouwtoestellen (zoals de oven, microgolfoven, koelkast, kookplaat, fornuis en vaatwas) geldt steeds het btwtarief van 21 procent, ingebouwd of niet.

 • Binnen- en buitenschilderwerken en behangen.

 • Het vernieuwen van de voorgevel, zoals bepleisteren, nieuwe baksteen voor plaatsen, mos verwijderen, hervoegen, verwijderen van aanslag door zandstralen.

 • Het bouwen van een veranda.

 • Een garage die deel uitmaakt van de woning.

 • Het vegen van schoorstenen, het ontstoppen van riolen en leidingen.

De plaatsing en het onderhoud van centrale verwarming en airconditioning, inclusief alle toestellen.

De levering en plaatsing van kachels, radiatoren of individuele convectors op hout, kolen, olie, gas of op elektriciteit kan tegen 6 procent voor zover ze verbonden zijn met de schoorsteenpijp en/of aangesloten zijn op leidingenvoor de aanvoer van energie. Een elektrische convector die u gewoon in het stopcontact steekt, voldoet niet aan die voorwaarde.

De plaatsing van sanitaire voorziening (wc’s, bad, lavabo, douche), aangesloten op de waterleiding of de riolering. Dat slaat ook op vaste badkamerkasten op maat, vaste ventilators en luchtverversers in de badkamer.

Het aanbrengen van nieuwe elektriciteit (leidingen, stopcontacten). Voor verlichtingsconstructies en bijhorende lampen geldt een btw-tarief van 21 procent, behalve wanneer die constructies volledig ingewerkt zijn in het plafond.

De installatie van een elektrische bel, vaste brandalarmtoestellen en vaste alarmtoestellen tegen diefstal en huistelefoon.

Het plaatsen van luiken, rolluiken en rolgordijnen aan de buitenkant van het gebouw.

Wand- of vloerbekleding die wordt vastgehecht of ter plaatse op maat wordt gesneden.

De plaatsing van een nieuwe schouw of open haard.

De installatie van een keuken met opbergkasten, gootsteen, afzuigkap,… Voor inbouwtoestellen (zoals de oven, microgolfoven, koelkast, kookplaat, fornuis en vaatwas) geldt steeds het btwtarief van 21 procent, ingebouwd of niet.

Binnen- en buitenschilderwerken en behangen.

Het vernieuwen van de voorgevel, zoals bepleisteren, nieuwe baksteen voor plaatsen, mos verwijderen, hervoegen, verwijderen van aanslag door zandstralen.

Het bouwen van een veranda.

Een garage die deel uitmaakt van de woning.

Het vegen van schoorstenen, het ontstoppen van riolen en leidingen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud