Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Fiscus pakt renovaties strenger aan

De belastingdienst heeft zich voorgenomen strenger op te treden tegen mensen die hun huis verbouwen zonder dat te melden aan de fiscus. Als u renoveert en bijvoorbeeld een extra badkamer installeert of een zolderkamer ombouwt tot slaapkamer, moet u de uitgevoerde werken spontaan melden aan het kadaster.
©Gerard Til / Hollandse Hoogte

Comfortelementen verhogen immers uw kadastraal inkomen (KI). Maar die melding wordt in de praktijk al eens ‘vergeten’. De fiscus pakt die vergetelheid nu strenger aan. ‘Dit zal het fiscale evenwicht tussen oudere gebouwen en nieuwbouw ten goede komen’, zegt Florence Angelici, woordvoerster van de federale overheidsdienst Financiën.

Het KI dient immers als basis om uw jaarlijkse onroerende voorheffing te berekenen en bepaalt ook of u een klein dan wel een groot beschrijf moet betalen bij de aankoop van die woning.

Er komt een betere gegevensuitwisseling tussen de Vlaamse Belastingdienst en de administratie van het kadaster. De Vlaamse Belastingdienst, die de onroerende voorheffing int, heeft controleurs op de baan die bijvoorbeeld nagaan of de toegekende vrijstellingen voor de onroerende voorheffing terecht zijn. Tijdens die controles kunnen ze ook merken dat er een erg laag KI is voor een erg luxueuze woning.

‘Sinds eind vorig jaar zijn er veel efficiëntere afspraken met de diensten van het kadaster’, zegt Marc de Kort, afdelingshoofd bij de Vlaamse Belastingdienst. Soms organiseert de Vlaamse Belastingdienst ook controles in afspraak met het kadaster. Zo waren er al acties gericht op gebouwen met een zeer laag kadastraal inkomen die toch bewoond bleken te zijn.

Overtreders worden op twee manieren aangepakt. Als er al een aanslag voor de onroerende voorheffing is geweest, zal de Vlaamse Belastingdienst een navordering sturen. Met die bijkomende aanslag wordt onroerende voorheffing geheven op het verschil tussen het nieuwe en het oude kadastraal inkomen. ‘Daarbovenop kunnen we nog een administratieve geldboete tot 1.250 euro opleggen, maar dat gebeurt in de praktijk maar heel uitzonderlijk’, zegt Marc de Kort.

Naast verbouwingen die het comfort verhogen, leiden ook klassieke verbouwingen die de bewoonbare oppervlakte vergroten, zoals het bouwen van een veranda, tot een hoger KI. Energiebesparende investeringen, zoals de plaatsing van zonnepanelen of een -boiler, hebben voor bestaande woningen geen impact op het KI.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud