Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Geen oorlog rond hypothecaire kredieten

De traditie van de voorbije jaren lijkt zich voort te zetten. Batibouw zet banken niet langer aan om een oorlog te voeren rond de tarieven op hypothecaire kredieten.

(netto) – Batibouw nadert maar de oorlog rond hypothecaire leningen zal niet losbarsten. Het ziet er zelfs naar uit dat we een verstrakking van de voorwaarden zullen zien. "De banken tonen zich nog enkel genereus als het over 'goede' dossiers gaat. Dan gaat het bijvoorbeeld over een koppel die, na de leninglast, nog maandelijks 2000 euro overhoudt van het inkomen. Voor een alleenstaande ligt die barrière op 1.500 euro", zegt Daniel Vanderveken, makelaar in hypothecaire kredieten. "Als gezinnen bereid zijn hun inkomsten te domiciliëren bij de bank en er ook de schuldsaldo- en brandverzekering af te sluiten, dan kunnen ze genieten van een rentevoet van 4,31 procent voor een lening met vaste rentevoet op 20 jaar", meent een specialist.

Vast of variabel?

Het officiële tarief voor een krediet met vaste rentevoet op 20 jaar loopt op tot 5,7 procent bij Fortis, terwijl de tarieven bij KBC, AXA, ING en Dexia tussen 5,1 en 5,25 procent liggen. De tarieven voor een jaarlijks herzienbare lening liggen gevoelig lager. Bij KBC ligt dat tarief op 3,44 procent. "Het verschil tussen de tarieven voor een lening met vaste rentevoet en een jaarlijks herzienbare rentevoet wordt voortdurend groter", zegt Daniel Vanderveken. "Voor de goede dossiers is een tarief van 2,73 procent haalbaar voor een jaarlijks herzienbare lening, maar dat ligt toch nog gevoelig hoger dan de 1,423 procent die de referentie-index voor dergelijke leningen laat zien."

Minder risico

De makelaar ziet ook dat banken steeds moeilijker hypothecaire kredieten aanvaarden. "Banken nemen steeds minder risico. Het wordt steeds moeilijker om kredieten te krijgen voor quotiteiten van 100 procent of meer. Enkel bij kleinere kredietverstrekkers is het nog mogelijk zulke leningen af te sluiten, maar dan wel aan hoge tarieven", zegt Daniel Vanderveken.

Geen oorlog

Volgens Delta Lloyd zijn banken verplicht hun marges te verdedigen op hypothecaire kredieten. "De oorlog die banken voeren op het niveau van spaarboekjes, verplicht banken om hun marges te verhogen op hypothecaire kredieten", verduidelijkt Piet Verbrugge, algemeen directeur van Delta Lloyd Bank België. "De marges lopen op tot 0,6 procent vandaag, terwijl die vorig jaar nog negatief waren. Daarmee blijven de marges wel onder het niveau van 1 procent, dat vandaag van toepassing is in Nederland en Groot-Brittannië", zegt Verbrugge.

Hoewel de rente op spaarboekjes al gevoelig gedaald is van het niveau van 4,25 procent in 2008, geven de meeste banken toch nog een rente van 3 procent of meer, terwijl het basistarief van de Europese Centrale Bank (ECB) op 2 procent ligt sinds 15 januari. "De rente op spaarboekjes blijft toch gevoelig lager dan de financieringskosten via de obligatiemarkten, die toch op 8 à 9 procent liggen", zegt Verbrugge. "Steeds meer banken zijn verplicht hoge basistarieven op spaarboekjes aan te houden om geen klanten te verliezen."

Enkele dagen geleden heeft Delta Lloyd de basisrente van haar internetspaarrekening verlaagd tot 2 procent, met een aangroeipremie van 1 procent. "We willen niet deelnemen aan de prijzenoorlog", legt Piet Verbrugge uit. "De Basel II-richtlijn legt een maximale duur van 2 jaar op voor herbeleggingen van deposito's. De Belgische overheidsobligatie (OLO) met een looptijd van 2 jaar toont nu een rendement van slechts 2,1 procent. Een bank die een hogere rente op zijn spaarboekjes geeft, is dus verplicht meer risico te nemen."

De verhoging van de solvabiliteitsratio's ten gevolge van de crisis zal er ook niet toe leiden dat er een oorlog rond hypothecaire kredieten komt. "Ten gevolge van de crisis hebben de banken hun eigen vermogen verhoogd. Een hypothecair krediet maakt dubbel zoveel eigen vermogen noodzakelijk. Het krediet kost hen dus meer', zegt Piet Verbrugge.

Voor de meest actuele tarieven op hypothecaire leningen en spaarrekeningen kan u onze rentegids raadplegen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud