De gemiddelde prijs van een woonhuis dat in Vlaanderen in het derde kwartaal werd verkocht, was 256.429 euro. Dat hield een stijging in van 2 procent tegenover de gemiddelde prijs in het tweede kwartaal.
'Dat is op het eerste gezicht een flinke stijging, maar gezien de opstoot in interesse, valt de prijsstijging best mee. Er is zeker geen sprake van oververhitting of een piek in de prijzen, ondanks de piek in het aantal transacties', relativeert notaris Bart Van Opstal, voorzitter van de Federatie van Notarissen. Hij verwijst naar de fikse stijging in het aantal geregistreerde onderhande verkoopovereenkomsten ('compromis') waarop de Notarisbarometer is gebaseerd: in het derde kwartaal lag dat 5,5 procent hoger dan in het zomerkwartaal van 2013, en dat lag vooral aan de stijging met 13 procent in september tegenover dezelfde maand een jaar eerder. Een effect van de lage rentes in combinatie met de aankondiging dat de woonbonus wijzigt vanaf 1 januari 2015: wie in september nog een compromis sloot, krijgt de authentieke akte dit jaar nog rond, een procedure die ongeveer drie maanden in beslag neemt.
Van Opstal wijst er voorts op dat de prijsstijging voor woonhuizen tegenover het derde kwartaal van 2013 is ook op 2 procent ligt. En vooral dat de prijzen van appartementen vooralsnog niet stijgen, integendeel. In Vlaanderen daalden die nog 0,2 procent tegenover het tweede kwartaal, en 2,5 procent tegenover het derde kwartaal van 2013.
In Brussel steeg de prijs van een woonhuis sterker: 5,5 procent tegenover het tweede kwartaal en al 8,3 procent tegenover vorig jaar. In Wallonië blijft de prijs van woonhuizen stabiel. De prijzen van appartementen dalen eveneens in Brussel (-6,1% jaar-op-jaar) en Wallonië (-4,2% jaar-op-jaar).
Huwelijkscontracten
Nog een opvallend cijfer in de Notarisbarometer: er zijn in het derde kwartaal ruim 25 procent meer huwelijkscontracten gesloten dan een jaar eerder. 'Mijn aanvoelen is dat dit vooral te zoeken is bij de nieuwsamengestelde gezinnen. De regelingen die men moet treffen, onder meer voor de erfenis als er kinderen uit vorige huwelijken zijn, worden steeds ingewikkelder. Een huwelijkscontract is dan een relatief goedkope manier om een en ander te regelen', zegt Van Opstal.
Het aantal echtscheidingsovereenkomsten lag 13 procent hoger dan een jaar eerder.