Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Goedkopere bakstenen, duurdere huizen

Eerst het goede nieuws: de stijging van de prijs van bouwmaterialen is even ten einde. Jammer genoeg laat die prijsdaling zich niet voelen in de constructieprijs voor een woning.

(netto/tijd) – Door de daling van een reeks grondstoffen en de crisis op de Spaanse en Britse vastgoedmarkt komt voorlopig een einde aan de prijsstijging van bouwmaterialen. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Economie en schrijft De Tijd. Zo werden metalen producten, kabels en draad, kunststofelementen, verf en houten panelen goedkoper in augustus.

Alleen zal de gemiddelde consument die een woning bouwt daar weinig van merken. "Er worden steeds hogere eisen gesteld aan de constructie van woningen. Door de strengere isolatie- en energie-efficiëntienormen wordt meer materiaal in één huis gestopt, de constructieprijs zal daardoor niet dalen", voorspelt Mark Dillen, de algemeen directeur van de Vlaamse Confederatie Bouw. Wie duurder en meer isolerend bouwt, hoopt die meerkosten de komende jaren door de verwachte stijging van de energiekosten te recupereren.

Prijsdaling van korte duur?

Ondanks de cijfers van de overheidsdienst Economie is niet iedereen ervan overtuigd dat de prijzen een daling laten zien. Bij de grote bouwbedrijven bijvoorbeeld, die hun orderboekjes naar eigen zeggen nog steeds mooi gevuld krijgen. "Er zijn wel wat schommelingen, maar niet van die aard dat we van een spectaculaire daling kunnen spreken. De prijzen liggen nog steeds 20 tot 40 procent boven het niveau van vorig jaar", meet Yves Weyts, woordvoerder van de beursgenoteerde bouwgroep CFE. Bovendien ging de prijs van sommige bouwmaterialen – zoals beton en staal – wel de hoogte in.

Daarnaast lijken ook de stijgende energieprijzen roet in het eten te gooien. De olieprijs is dan wel fors gedaald, de gasprijs ligt nog altijd boven het niveau van vorig jaar. Bouwbedrijven kunnen zich bij het afsluiten van een nieuw jaarcontract dan ook aan hogere prijzen verwachten. Die meerkost wordt ongetwijfeld doorgerekend aan de consument.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud