Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Helft Belgen vertrouwt vastgoedjongens niet

Ruim de helft van de Belgen zegt weinig tot geen vertrouwen te hebben in de vastgoedmarkt. Vooral vastgoedmakelaars en ontwikkelaars moeten het ontgelden.
Advertentie
Vastgoedmakelaars kampen nog steeds met een imagoprobleem. ©Photo News

De Belgische vastgoedmarkt kampt ondanks een steeds verdere professionalisering op zijn minst met een imagoprobleem, blijkt uit de eerst Real Estate Trust-barometer, een onderzoek bij 2.000 Belgen naar hun vertrouwen in de vastgoedmarkt.

De vastgoedsector scoort gemiddeld genomen middelmatig tot slecht qua vertrouwen, ook bij Belgen die tot nu toe nog geen directe ervaring met de sector hadden.

Slechts een kwart van de Belgen (28 procent) heeft echt vertrouwen in de vastgoedmarkt en in de vele professionals die er actief zijn. Meer dan de helft is negatief: 42 procent heeft amper tot geen vertrouwen in de sector, 12,5 procent heeft een middelmatig vertrouwen.

Makelaars denken nog te vaak als verkoper, terwijl mensen een expert willen. Zeker in tijden waarin de regels alsmaar complexer worden.
Dajo Hermans
communicatiebureau Bereal

In Brussel en in Wallonië is het vertrouwen het laagst, Vlaanderen doet het iets beter. Belangrijk lichtpunt: hoe jonger de bevraagde Belgen, hoe groter het vertrouwen.

De redenen voor het wantrouwen lopen behoorlijk uiteen, gaande van ontevredenheid over de prijs-kwaliteitsverhouding tot klachten over de dienst na verkoop of over het naleven van de afgesproken timing.

Een van de grootste pijnpunten is de informatieverstrekking. Slechts 31 procent van de Vlamingen vindt dat ze bij aanvang van een vastgoedproject voldoende informatie krijgen van de verschillende instanties. In Brussel is dat 29 procent en in Wallonië 26,5 procent.

‘Er wordt nog te vaak als een verkoper gedacht, terwijl mensen een expert willen. Zeker in tijden waarin de regels almaar complexer worden’, stelt Dajo Hermans van het communicatiebureau Bereal.

Maatschappelijk meedenken

De Belg heeft nog het meest vertrouwen in zijn architect, notaris of landmeter. Bij bijna de helft van alle Belgen (49,2 procent) scoren die professionals zeer goed tot uitstekend qua vertrouwen.

Zo worden notarissen erg gewaardeerd om hun bruikbaar advies (49 procent), betrouwbaarheid (48 procent) en het respecteren van de afgesproken timing (43 procent).

Iets meer dan een op de drie Belgen (39 procent) zegt weinig of geen vertrouwen te hebben in de banken, mochten ze straks een huis (ver)bouwen of (ver)kopen.

48
Bijna de helft van de ondervraagde Belgen (48%) zegt weinig vertrouwen te hebben in vastgoedmakelaars.

40 procent heeft weinig vertrouwen in projectontwikkelaars.

Bij de makelaars gaat het om 48 procent. Bij een kwart (24 procent) van de Belgen scoort de vastgoedmakelaar echter goed tot uitstekend. Het BIV, het Belgisch Instituut voor Vastgoedmakelaars, doet al jaren zware inspanningen om makelaars die over de schreef gaan aan te pakken.

De meest gehoorde kritiek, zowel over makelaars als projectontwikkelaars, gaat over de prijs-kwaliteitsverhouding, het verstrekte advies, de dienst na verkoop en de kwaliteit van de afgeleverde producten.

Belgische baksteen

Ondanks dat wantrouwen en de hoge huizenprijzen blijft het geloof van de Belg in vastgoed nog zeer groot, ook bij de jongere generatie. Zo vindt 63 procent van de Belgen het nog altijd beter om een woning te kopen dan om er één te huren. Belgen die hun spaarcenten in vastgoed willen investeren, doen dat nog altijd het meest in huizen (58%) en appartementen (52%).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud