Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Het kostenplaatje van een vakantiestek onder de Spaanse zon

Belgen hebben zich de voorbije jaren in de top 3 genesteld van buitenlanders met een vakantiehuis aan een van de Spaanse Costa’s. Gemiddeld betalen ze er 240.000 euro voor. Maar daar komen nog heel wat andere kosten bovenop.
Advertentie
©rv doc

Nooit eerder hadden zoveel Belgen een tweede verblijf in het buitenland. Spanje is al enkele jaren de nieuwe favoriete trekpleister. Het aantal Belgen met een Spaans vakantiehuis verdubbelde de afgelopen jaren tot 30.000. In het eerste kwartaal dit jaar kwamen daar nog eens 815 Belgen bij.

In vergelijking met in België liggen de prijzen voor een vakantiehuis onder de Spaanse zon nog steeds laag, al is de tijd van superkoopjes voorbij. In 2014 betaalden Belgen al 26 procent meer dan in 2013 en ruim 40 procent meer dan het dieptepunt van 2011 voor een Spaans buitenverblijf. ‘Terwijl ze bij het begin van hun zoektocht denken 180.000 euro uit te geven, bedraagt de gemiddelde aankoopprijs nu 240.000 euro’, weet Marleen De Vijt, CEO van Azull, Belgisch marktleider in Spaans vastgoed. Wat u voor die prijs kunt krijgen, verschilt van regio tot regio.

Costa Calida: halfopen moderne nieuwbouwwoning, 3 slaapkamers, 400 meter van de zee ©rv doc
Costa Blanca Zuid: bestaande villa, 3 slaapkamers, 112m² bewoonbare oppervlakte, 6km van de zee ©rv doc
Costa Blanca Noord: bestaande woning, 3 slaapkamers, 100m², 8km van de zee ©rv doc
Costal Del Sol: bestaand appartement, 2 slaapkamers, 98m² bewoonbare oppervlakte, 3km van de zee ©rv doc

Boven op die 240.000 euro reserveert u in uw aankoopbudget bovendien best nog een extra 35.000 euro of zo’n 14 procent voor alle bijkomende aankoopkosten.

Net zoals in België betaalt u op de aankoop btw of registratierechten. U betaalt 10 procent btw als u een nieuwkoop koopt van een btw-plichtige verkoper. Koopt u een ‘oud’ gebouw of van een niet-btw-plichtige verkoper, dan variëren de registratierechten per regio en soms ook in functie van de waarde van de woning. Spanje kent 17 autonome regio’s en elke regio bepaalt vrij de tarieven. ‘In Murcia betaal je bijvoorbeeld 8 procent registratierechten’, zegt De Vijt. ‘In Alicante - de Costa Blanca valt daaronder - is dat 10 procent. Andalusië heeft dan weer een progressief tarief dat begint bij 8 procent en kan oplopen tot 11 procent.’

Niet voor niets

‘Is de verkoper geen inwoner van Spanje, dan moet u bovendien 3 procent van de verkoopprijs inhouden als voorschot op de meerwaardebelasting die de verkoper moet betalen’, voegt Michael Joosen, advocaat bij Cazimir, eraan toe. Want als u in Spanje van een buitenlander koopt, dan is het uw verantwoordelijkheid dat de verkoper zijn meerwaardebelasting betaalt. ‘Als koper bent u ook aansprakelijk voor de belasting geheven op de waardestijging van de grond (Impuesto sobre el Incremento del Valor de los Terrenos de Naturaleza Urbana). Het bedrag van die ‘plusvalía’ hangt af van de gemeente waar de grond ligt, de kadastrale waarde en de periode van eigendom.’

Voorts moet u ook rekening houden met de notariskosten. ‘Die bedragen alles inbegrepen meestal 3 procent van de aankoopprijs’, zegt De Vijt. ‘De rol van de notaris in Spanje is beperkter dan die in België. De Spaanse notaris gaat enkel na wie de rechtmatige eigenaar is van het pand en wie de koper en de verkoper zijn.’

Sommige makelaren proberen van twee walletjes te eten door zowel de koper als de verkoper een commissie te laten betalen.
michael Joosen
Advocaat Cazimir

Ook de makelaar werkt niet voor niets. ‘Mogelijk probeert de makelaar zelfs van twee walletjes te eten door zowel de koper als de verkoper te laten betalen. 2 procent is een redelijke commissie, maar er zijn ook kantoren die een pak meer vragen’, waarschuwt Joosen. Goed om te weten is dat er in Spanje geen exclusiviteit bestaat voor makelaars. Een pand wordt dus vaak door meerdere makelaars in de etalage gezet. Ga in elk geval na of de makelaar geregistreerd is. En het is zeker geen slechte overweging om samen te werken met een Belgische makelaar die zowel in België als in Spanje een vast kantoor heeft. Hij is immers vertrouwd met de gebruiken en wetgeving in zowel België als Spanje en kan u wijzen op de verschillen tussen beide.

Schulden

Zowel Joosen als De Vijt raadt aan ook een lokale advocaat in te schakelen, die grosso modo 1 procent van de aankoopprijs vraagt. De advocaat van de makelaar beschermt immers de belangen van de makelaar, die niet noodzakelijk gelijklopen met de uwe. ‘Een advocaat controleert bij de gemeente of het pand niet belast is met bouwovertredingen en of er schulden aan verbonden zijn’, legt De Vijt uit. ‘In Spanje worden schulden mee overgedragen bij de aankoop van een huis. U moet dus zeker zijn dat zowel de grond als het pand vrij is van hypotheken of andere schulden. Want zodra u eigenaar bent, bent u als eerste aansprakelijk voor de oude hypotheken en schulden van de vorige eigenaar.’

Door de financiële crisis zijn veel huizen door de Spaanse banken in beslag genomen. ‘Omdat dat slecht is voor hun balans willen de banken die huizen weer kwijt. De helft van de Belgen die een Spaans tweede verblijf willen kopen, vraagt naar panden uit bankbeslag omdat ze aantrekkelijk lijken om te kopen’, weet De Vijt. Toch denkt u daar beter twee keer over na. ‘Ten eerste is er weinig tot geen onderhandelingsmarge over de prijs. De bank heeft een waarde bepaald om de restschuld terug te verdienen en zal daar niet onder gaan. Ten tweede zijn de woningen in beslag genomen wegens financiële problemen bij de eigenaar. Bijgevolg zijn ze ook al enige tijd niet meer onderhouden’, onderstreept De Vijt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud