Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Hoe bepaalt u de waarde van uw woning?

De vastgoedexpert, makelaar, notaris of uw buurman. Allemaal hebben ze wel een mening over de waarde van uw woning. Maar finaal beslist de koper altijd.
Advertentie
©Belfius immo

Wie vastgoed wil kopen of verkopen, wil maar een ding kennen: de juiste prijs. Maar het is niet zo eenvoudig om de waarde van een woning correct te bepalen. Het is niet omdat het huis van uw overbuur voor 350.000 euro verkocht werd, dat u hetzelfde bedrag voor uw woning zult krijgen. Zo kan uw huis minder zonnig gelegen zijn. En misschien vindt de koper het niet zo belangrijk dat u net een nieuwe keuken hebt geplaatst. Finaal is het de koper en dus de vastgoedmarkt die de juiste prijs bepaalt.

Dat neemt niet weg dat de prijsvork gehanteerd door vastgoedexperten of de immobiliënmakelaars u kan helpen om een betere kijk op de waarde van een pand te krijgen. Volgens Adrian Devos, medestichter van Buyerside, een kantoor dat advies geeft aan kopers van een onroerend goed, ligt de waarde ergens tussen de prijs vastgesteld door de vastgoedexpert en die bepaald door de makelaar. De prijs van de makelaar zal meestal iets lager liggen dan die van de vastgoedexpert.

Zowel notarissen die nog actief bemiddelen bij verkopen als vastgoedmakelaars zijn goed geplaatst om de waarde van een pand te bepalen. Ze kennen de lokale markt en hebben veel vergelijkingspunten. Ze weten naar welk type panden vraag is, wat niet goed in de markt ligt en wat potentiële kopers in een bepaalde wijk meestal kan bekoren.

Er woedt echter een hevige concurrentie tussen vastgoedmakelaars. Om een verkoopmandaat in de wacht te slepen, durven sommigen hun geschatte prijs wel eens op te drijven.

Plaatselijke expert

Renaud Grégoire, woordvoerder van de Federatie van Notarissen, benadrukt dat u een plaatselijke expert moet inschakelen. ‘Neem dus geen vastgoedexpert uit Ukkel om een expertise voor een huis in Machelen uit te voeren’, adviseert hij.

Schat hetrendement in

Immoweb sloot een partnership met de start-up Investr. Op het platform kunt u uitrekenen welk rendement vastgoed, dat door promotoren wordt aangeboden en verkocht als belegging, oplevert. Met de tool kunt u ook berekenen hoe u uw rendement kunt verhogen met een lening. Voorts kunt u naar Investr een link sturen van het pand waarop u uw zinnen hebt gezet. Binnen de week ontvangt u dan gratis een rendementsanalyse.

Vastgoedexperten baseren zich eerder op een objectiveerbaar gegeven: het aantal vierkante meter, de grondoppervlakte en de staat van het pand bijvoorbeeld. Een expert die de wijk niet goed kent, gaat misschien volledig voorbij aan dat specifieke kenmerk dat een pand op die plek net zo aantrekkelijk maakt. Weet ook dat vastgoedexpert geen beschermd beroep is.

In sommige gevallen is een expertise verplicht, bijvoorbeeld bij het aangaan van een hypothecaire lening. De bank wil zekerheid dat ze het pand waarop een hypotheek is genomen ook effectief kan verkopen mocht u uw lening niet meer terugbetalen.

Hoeveel u betaalt voor een expertise verschilt van geval tot geval. Doorgaans is een expertise bevolen door een bank minder duur dan een schatting in het kader van bijvoorbeeld een nalatenschap. Ook het soort pand en de grootte van het pand zijn bepalend. Een expertise kan evengoed 180 als 700 euro kosten.

Algoritmen

Daarnaast zijn er ook meer systematische waardeschattingen. Hello home! - een filiaal van BNP Paribas Fortis en een platform waarmee u online hypothecaire leningen kunt aanvragen - heeft een partnership met Immoprice gesloten. De gebruikers krijgen met enkele muisklikken een idee van de normale verkoopwaarde van het pand waarop ze hun zinnen hebben gezet.

Wilt u een meer precieze inschatting, dan heeft Immoprice een andere tool voor u. Door meerdere criteria in te vullen, kunt u de (huur)waarde van een pand bepalen. De tool is gebaseerd op een algoritme dat zowel met objectieve als subjectieve criteria rekening houdt. U kunt zich tevredenstellen met een ruwe raming, zonder verdere uitleg. Voor 25 euro krijgt u een volledig rapport. Als u dat wenst, kunt u via ImmopriceExpert ook een klassieke expertise ter plaatse laten uitvoeren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud