Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Hoe je huis verkopen en tegelijk een nieuw kopen?

Je woont al jaren gelukkig in een huis dat je met je eerste spaarcenten op de kop kon tikken. Het woord "verhuis" is de laatste jaren zelfs niet uitgesproken geweest. Op een onverwachts moment brengt een gunstige wind je voor het huis van je dromen waar een bordje "te koop" in de tuin prijkt.
Advertentie
Het kasteel van je dromen kan je ontgaan door een verkeerde financiële aanpak

(netto/simpledollar) - Plots moet alles snel gaan: prijsonderhandeling, bij banken te rade gaan, de huidige woonst verkopen.... een enorme golf komt op gang en je weet niet wat eerst gedaan. Alles moet wijken voor die bakstenen droom. Maar in economisch barre tijden kan het ook een nachtmerrie worden.

Het probleem is duidelijk: je kan je nieuw huis pas kopen met het geld dat je krijgt voor je oud huis. Daartussen gaapt een gat dat je zo klein mogelijk wil houden. Je wil niet in de onzekerheid leven van een huis te verkopen zolang je niet de absolute zekerheid hebt dat het nieuwe definitief in je handen is. Of je wil zo snel mogelijk in het nieuwe huis trekken, maar het is nog niet afgewerkt op het moment van betaling... en je staat al op straat omdat je oud huis al verkocht is.

Wat als je eerst je oud huis verkoopt?

Door je huis te verkopen, heb je meteen een sterke financiële buffer... maar je staat wel op straat. Je dreigt een poos dakloos te zijn tot het nieuwe huis vrijkomt. Bouwen of verbouwen staat vaak synoniem met vertragingen, waardoor je straatleven langer kan duren dan je ooit durfde vermoeden. Mogelijke oplossingen zijn:

  • Je blijft in je huis wonen en bedingt bij de nieuwe eigenaars een huurcontract voor de periode dat je niet in je nieuwe woonst kan trekken.
  • Je zoekt zelf een tijdelijke (huur)-oplossing: appartement, hotel, vrienden of familie.

Geen enkele van deze opties is ideaal, zeker niet als je hetzelfde gerief meermaals moet verhuizen, maar het is financieel wel de zekerste keuze.

Wat als je eerst je nieuw huis koopt?

Financieel is dit de grootste gok. Als je niet genoeg geld bijeenspaarde, zal je geld moeten lenen om de periode te overbruggen tot je je huidige woonst verkocht krijgt. Banken hebben daar speciaal formules als een brugkrediet voor uitgewerkt. Maar als het "tijdelijk" karakter uitloopt en je moet twee volwaardige leningen aangaan (als de bank al zou willen), dan wordt het warm onder de voeten. Zeker met de huidige economische crisis is het moeilijk om te weten welke kant de vastgoedmarkt zal uitgaan. Misschien krijg je minder geld voor je woonst dan waar je op had gehoopt. Bovendien kan een aanslepende (en uitblijvende) verkoop je onderhandelingspositie verzwakken waardoor je fel onder je verhoopte prijs moet verkopen. Op die manier wordt het financiële gat almaar groter. In het allerslechtste geval verlies je beide huizen.

In het beste geval heb je op voorhand genoeg geld gespaard om een nieuw huis te kopen, zonder jezelf op straat te moeten zetten met een gedwongen verkoop. De realiteit is vaak anders en je moet op zoek naar hulp. Belangrijk bij dit soort acties is om alles nauwgezet door te nemen met je bankagent. Hebben jullie een vertrouwensband, waarbij de bank weet dat je op lange termijn een goede klant voor hen blijft, dan kan je over die kortetermijn-kredieten onderhandelen. Zij hebben ervaring met dat soort situaties, het komt er op aan er hun begrip voor los te weken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud