Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Hoe krijgt u een hogere prijs voor uw huis?

Netto geeft zaterdag in zijn magazine 40 vastgoedtips voor eigenaars (zie kader onderaan). Daarin staan praktische antwoorden op vragen uit allerhande domeinen (financieel, fiscaal, erfenis, enz.). Een eerste vraag leest u hieronder, de 39 andere op zaterdag 12 september in Netto, gratis bij De Tijd.
Advertentie
Uw huis moet er uitzien als een juweeltje.

(netto) – Wie zijn huis snel wil verkopen en er een goede prijs voor wil, moet daar zelf een beetje moeite voor doen. Een koper beslist meestal binnen de eerste 90 seconden of hij het appartement of huis koopt. U hebt er dus alle belang bij om van uw bescheiden optrekje een prachtig kasteel te maken. Daar bestaat ook een term voor: ‘home staging’. De techniek, die in 1972 ontstond in de Verenigde Staten, heeft als doel de woning te restylen om ze aantrekkelijk voor te stellen aan potentiële kopers.

6.000 euro winst

Binnenhuisarchitect Alain Schenkels past sinds een jaar de techniek van ‘verleidelijk' vastgoed toe. Dat kan volgens hem heel wat geld opleveren. "Wanneer een huis of appartement te koop wordt aangeboden, schommelt de onderhandelingsmarge gewoonlijk tussen 2 en 10 procent van de vraagprijs. Home staging wil de potentiële koper verliefd laten worden op de woning. Als dat gebeurt, is de bezoeker vaak bereid onmiddellijk de vraagprijs te betalen."

Dat maakt meteen een groot verschil. Een onderhandelingsmarge op een woning van 300.000 euro betekent al snel een winst van 6.000 euro voor de verkoper. Volgens de binnenhuisarchitect duurt het gemiddeld 3 weken minder lang vooraleer een woning wordt verkocht.

Waar moet u op letten?
 • Vorm uw woning om tot een kijkwoning of –appartement zonder uitgesproken stijl
 • Ruim op en laat geen rommel rondslingeren
 • Probeer meubels en decoratiestukken op een andere manier te schikken
 • Vergroot de ruimte door meer licht te creëren en spiegels te gebruiken
 • Maak grondig schoon
 • Voer kleine herstellingen uit en fris waar nodig wat op
 • Verzorg ook de buitenkant (tuin, terras, stoep, gazon, haag)
 • Een likje verf doet wonderen. Kies vooral voor neutrale kleuren
 • Zachte achtergrondmuziek brengt uw huis meteen tot leven en camoufleert het lawaai van voorbijrazende treinen of auto’s
 • Oude tapijten ogen vaak smerig en ruiken onfris. Nieuwe – ook goedkope – tapijten maken meteen een betere indruk
 • Verlucht uw huis vooraleer potentiële kopers op bezoek komen. Ook huiselijke geuren zoals vanille of versgebakken brood hebben een gunstig effect
 • Kleed u verzorgd

Overdrijven

Om zoveel mogelijk potentiële kopers te behagen kunt u heel ver gaan. Toch is het niet altijd nodig om meteen een nieuwe keuken te plaatsen, een luxueuze badkamer te installeren of uw appartement om te vormen tot een loft. Uiteindelijk moet u de kostprijs van die verbeteringen ook kunnen recuperen in de prijs van uw woning.

Volgens een Britse studie is de enige verbetering die echt geld opbrengt een eenvoudig likje verf. Daarmee zou u 2.200 pond netto (zo’n 2.800 euro) meer krijgen voor uw woning. Andere verbeteringen (nieuwe ramen, badkamer of keuken) hebben volgens de studie geen zin, omdat de kostprijs niet opweegt tegen de meeropbrengst die u kunt verwachten. De studie gaat wel uit van een Britse vastgoedmarkt in crisis.

Zaterdag 12/9 in Netto

Eigenaarsnummer: 40 praktische antwoorden die u als eigenaar moet kennen.

 • Van kopen over huren tot erven.
 • Hierboven las u de eerste vraag, de 39 overige leest u in Netto.
Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud