Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Hoe ontmaskert u een slechte makelaar?

Een betrouwbare vastgoedmakelaar maakt de aan- of verkoop van een woning meestal net iets eenvoudiger. 6 tips.
Advertentie

(netto/forbes) – De woningmarkt in België lijkt weer aan te trekken. Theoretisch gezien zou dat de verkooptijd van uw woning moeten kunnen versnellen. Wat nu als u het aantal maanden dat u zoekt naar een koper, niet meer kunt tellen? Dan is het misschien tijd om eens uit te zien naar een andere makelaar. Alleen hoe herkent u of die goed of slecht werkt? Dit zijn onze tips en die van Luc Machon, voorzitter van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars.

1. Kijk of de makelaar erkend is

Het beroep van makelaar is een bij wet beschermd beroep. Een erkende makelaar krijgt een gedegen opleiding en heeft al ervaring, voordat hij aan de slag gaat. “Helaas weten veel mensen dat niet. Wij krijgen dan ook veel klachten van consumenten, die zaken hebben gedaan met niet-erkende makelaars”, vertelt Luc Machon. Controleer zelf of uw makelaar erkend is op www.biv.be

2. Slechte communicatie

Als u een makelaar contacteert, dan moet die altijd iets van zich laten horen. Zelfs als er helemaal niemand is op komen dagen bij de bezichtiging, of zonder ook maar één mogelijkheid om te kopen: regelmatig contact is essentieel. Zeker omdat u waarschijnlijk wel alle dagen met dat huis bezig bent.

Luc Machon: “Makelaars hebben een wettelijke verplichting om minimaal één keer per maand te rapporteren. U kunt de makelaar daarover aanspreken.”

3. Te veel aandringen

U mag niet het gevoel krijgen in een bepaalde richting te worden geduwd door de makelaar. Bij de koop van een huis bijvoorbeeld moet u een keuze kunnen maken zonder dat de makelaar zijn voorkeur geeft. Laat alle alarmbellen rinkelen als dat toch gebeurt. De makelaar in kwestie heeft er dan misschien een financieel belang bij, dat u een bepaald huis koopt.

Luc Machon: “Er zijn 2 types makelaars: zij die alleen maar verkopen, of alleen maar kopen. Als u een woning wilt kopen, kiest u best voor de tweede groep. Zo is de kans op een belangenconflict het kleinst. Het is trouwens bij wet verboden dat een makelaar twee heren dient.”

4. Ja-knikker

Wees gewaarschuwd als de makelaar zonder aarzeling uw verkoopprijs overneemt: dan is het de hoogste tijd om ergens anders advies te vragen. U zoekt een expert en niet iemand die u met alles gelijk geeft. Dat geeft misschien een goed gevoel, maar het levert u natuurlijk nooit de beste deal op.

Luc Machon: “De makelaar is verplicht om de klant uitvoerig en correct te informeren. Ook over de prijs moet hij u correct adviseren. Als dat niet gebeurt, dan moet de consument zich kritisch opstellen en in het uiterste geval een andere makelaar zoeken.”

5. Marketing

U mag van uw makelaar verwachten dat hij alle beschikbare communicatiemiddelen gebruikt. Denk aan het laten maken van professionele foto’s of door uw woning te plaatsen op verschillende huizensites. Het is dit soort marketing dat de verkooptijd kan verkorten. En vergeet niet: wilt u echt commissie betalen aan iemand die niets voor u heeft gedaan?

Luc Machon: “In de wet staat dat de makelaar vooraf duidelijk moet maken wat hij gaat doen met uw pand: bijvoorbeeld in welke krant hij een advertentie zet, enzovoort. De consument moet vooraf vragen om dat zo duidelijk mogelijk te beschrijven in het contract.”

6. Opvolging

Zelfs als u de commissie al heeft betaald aan de makelaar, dan heeft u hem misschien toch nog nodig. De aan- of verkoop van een huis gaat samen met een heleboel papierwerk. Het is erg fijn als u de makelaar kunt bereiken in het geval u dan nog vragen heeft.

Luc Machon: “De consument heeft geen recht op dit soort nazorg. Er zijn gelukkig wel veel makelaars die het doen. Het beste is om vooraf heel duidelijk aan te geven wat u verwacht van de makelaar.”

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud