Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Hoeveel premies voor dakisolatie?

Steeds meer Vlamingen isoleren het dak van hun woning. Die investering wordt deels gecompenseerd met een Vlaamse en federale tegemoetkoming. Hoeveel bedragen die voordelen?
©Luuk van der Lee/Hollandse Hoogte

Het Vlaams Energieagentschap betaalde van januari tot en met augustus 44.116 dakisolatiedossiers uit. In totaal gaat het om 20,44 miljoen euro. Dat is 28 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 34.486 dossiers werden uitbetaald voor een totaalbedrag van 15,79 miljoen euro. Dat blijkt volgens De Zondag uit cijfers van Vlaams minister van Energie en Wonen Freya Van den Bossche. Jaarlijks worden ongeveer 70.000 Vlaamse woningen voorzien van dakisolatie. Op welke tegemoetkoming mag dakisolatie rekenen?

Vlaamse premie

Sinds 1 januari 2012 zijn de premies van de Vlaamse overheid zijn hervormd. De premie van de netbeheerder en de Vlaamse dakisolatiepremie zijn samengesmolten tot één premie. Die vraagt u aan bij uw netbeheerder. Ook zolderisolatie kan in aanmerking komen als dakisolatie, voor zover het gaat om de vloer van een onverwarmde zolder.

Het bedrag van de dakisolatiepremie verschilt naargelang de isolatiewaarde. Ook wie zelf de isolatie plaatst, krijgt een premie. Die bedraagt echter maar de helft dan voor wie werkt met een aannemer. U kan voor maximaal 120 m² geplaatste isolatie een premie krijgen.  

Beschermde afnemers, die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor elektriciteit eng as, krijgen een hogere tegemoetkoming. Het premiebedrag en de maxima worden met 20 procent opgetrokken.

Federale belastingvermindering

Naast de Vlaamse premie is er ook een federale belastingvermindering. Die is voorbehouden voor het plaatsen van dakisolatie in een woning die al minstens 5 jaar in gebruik is. Voor een nieuwbouw bestaat het fiscale voordeel niet meer. De belastingvermindering vraagt u aan via uw belastingaangifte. Ze bedraagt 30 procent van het factuurbedrag, met een maximum van 2.930 euro. Investeert u meer, dan is het niet meer mogelijk dat surplus over te dragen en op te nemen in uw belastingaangifte van een jaar lager.

De belastingvermindering voor de in 2012 betaalde uitgaven kan wel nog worden omgezet in een belastingkrediet. Dat betekent dat u het voordeel krijgt terugbetaald als u onvoldoende of geen belastingen betaalt om recht te hebben op de belastingvermindering.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud