Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Huis vlak bij windmolen 3,5 procent minder waard

Wie een huis wil verkopen in de schaduw van een windturbine, zal daar 3,5 procent minder voor krijgen dan een vergelijkbaar huis zonder de gigantische bouwsels in de buurt. Beschermd erfgoed in de buurt kan de waarde dan weer verhogen.
Windmolens op minder dan 3 kilometer vane en pand drukken de verkoopprijs. ©Belga

Dat zijn twee conclusies uit de ERA-KU Leuven Vastgoedindex. 

Windmolens zijn niet overal populair. Op sommige plaatsen krijgen ze heel wat tegenstand van actiecomités. Slagschaduw, geluidsoverlast of esthetische overwegingen kunnen daarbij meespelen.

Snelweg

Critici kunnen nu mogelijk ook een ander argument op tafel leggen. Uit de Vastgoedindex van de KU Leuven en vastgoedbedrijf ERA Belgium blijkt dat huizen binnen een afstand van ongeveer drie kilometer een paar procent in waarde kunnen dalen.

'Windturbines staan al eens langs snelwegen en de huizen daar zullen misschien ook daardoor minder waard zijn, maar als we op die factoren corrigeren, dan zien we toch nog een verschil', zegt vastgoedeconoom Sven Damen. 'Woningen binnen een straal van 500 meter rond een windmolen zijn 3,5 procent minder waard. Tot twee kilometer is dat 2,66 procent minder en tot drie kilometer 1,1 procent minder. Vanaf drie kilometer is het effect verwaarloosbaar.'

Erfgoed

Wie een hogere verkoopwaarde wil, doet er goed aan in de buurt te kijken naar onroerend erfgoed. In opdracht van het Agentschap Onroerend Erfgoed werd gekeken naar het effect ervan op de huizenprijs zelf en op de buurt. Een beschermd monument zelf verkopen levert 12 procent extra op. Een beschermd pand extra in de buurt levert 2 procent extra op.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud