Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Huizen goedkoper, maar huren onbetaalbaar

Goed nieuws voor wie nog op zoek is naar een eigen plekje, want volgens immomakelaar ERA zijn de prijzen van huizen voor het eerst in twintig jaar aan het dalen. Tegelijkertijd blijken de huurprijzen fel de hoogte in te gaan.
Advertentie
Een eigen plekje wordt eindelijk een stukje betaalbaarder.

(netto/hln/dm) - De laatste twee decennia gingen de prijzen van huizen slechts in één richting: omhoog. "Na al die prijsstijgingen is er nu eindelijk goed nieuws," vertelt ERA-analist Alain Declercq. Zijn werkgever, de grootste immobiliënmakelaar van het land, berekende dat een woning deze dagen voor gemiddeld 212.000 euro van eigenaar wisselt. Tegenover vorig jaar betekent dat een prijsdaling met 1,1 procent. "De huizen gaan de komende maanden zeker niet fors goedkoper worden, maar er is wel duidelijk sprake van een stabilisatie van de prijzen," aldus nog Declercq.

Prijzen meer dan verdubbeld

Daarmee is dus eindelijk een einde gekomen aan de spectaculaire klim van de huizenprijzen die in 2000 was ingezet. In dat jaar kon je voor zo'n 100.000 euro een woning op de kop tikken, een appartement had je acht jaar geleden voor gemiddeld 88.900 euro. Eind vorig jaar was de gemiddelde prijs al opgelopen tot respectievelijk 215.000 en 150.000 euro. De grootste pieken werden opgetekend in 2004 en 2006, twee jaren waarin de huizenprijzen met 15 procent stegen.

"Door de huidige economisch moeilijke periode en de gestegen rente weigeren potentiële kopers nog langer gekke bedragen te betalen. Zij hebben voor zichzelf een aankoopprijs vastgelegd die ze onder geen beding willen overschrijden. En de verkopers moeten onverbiddelijk volgen," verklaart Alain Declercq de stabilisatie. Vooral de hoge hypotheekrente zet een druk op de prijzen. Wie leent voor een huis betaalt tegenwoordig 6 procent, dubbel zoveel als in 2004.

Appartementen nog steeds fors duurder

Voor wie een appartement op het oog heeft, is er minder goed nieuws. Daar gaan de prijsstijgingen nog onverminderd door. ERA berekende dat de gemiddelde verkoopprijs tijdens de eerste helft van dit jaar 4,6% hoger ligt dan in 2007. Een appartement wordt dit jaar voor gemiddeld 154.000 euro van de hand gedaan.

Huren wordt onbetaalbaar

Ook van het huurfront komen er allesbehalve bemoedigende berichten. Uit een studie in opdracht van de Vlaamse regering blijkt immers dat koppels met kinderen een steeds groter deel van hun budget aan de huishuur uitgeven. De onderzoekers gingen na hoeveel gezinnen overhouden na betaling van de woningkosten. Bij de jongste steekproef (2005) was sprake van 881 euro voor een gezin met kinderen, maar liefst 16 procent minder dan in 1992, inflatie meegerekend.

"Voor de toestand na 2005 zijn er geen steekproeven meer gebeurd", zegt Paul De Decker, een van de auteurs. "Maar er is geen enkele reden om aan te nemen dat de trend die zich vooral sinds de jaren negentig aftekent, zou zijn omgebogen. Wie aangewezen is op de huurmarkt, komt er almaar bekaaider van af. De koopmarkt blijft best betaalbaar." De gemiddelde huurprijs was in 2005 64 procent hoger dan in 1985. Vooral vanaf 1997 is de stijging markant.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud