Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Huren wordt iets goedkoper

De huurprijzen zakken door de dalende levensduurte met 0,01 procent.
©Photo News

Voor de tweede maand op rij is de inflatie in ons land negatief. Goederen en diensten werden deze maand 0,38 procent goedkoper. In november zakten de prijzen al met 0,11 procent. De daling is toe te schrijven aan de goedkopere olie. 

Negatieve inflatie is goed nieuws voor wie een huis of appartement huurt, omdat de huurprijs van een hoofdverblijfplaats elk jaar aan de levensduurte aangepast mag worden. Al blijft het met een inflatiecijfer van -0,01 procent wellicht bij een theoretische oefening: de maandelijkse huurprijs daalt amper met een paar centen.

Initiatief

Het is de belanghebbende partij - dus de huurder - die daartoe het initiatief moet nemen. Hij moet een schriftelijk verzoek sturen naar de verhuurder om de huur naar beneden aan te passen. Dat kan het best met een aangetekende brief, zodat de huurder een bewijs heeft. De aanpassing van de huurprijs gaat pas in na het schriftelijk verzoek.

Let wel, de indexering van de huurprijs gebeurt niet noodzakelijk op 1 januari, maar wel op de verjaardag van de startdatum van de huur. De formule voor de berekening van de geïndexeerde huurprijs is de basishuurprijs x de nieuwe gezondheidsindex/aanvangsindex.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud