De Brusselse regering verschuift de komende jaren de lasten van arbeid naar vastgoed. In de personenbelasting verdwijnt een Brusselse belasting en de gewesttaks van 89 euro per inwoner wordt afgeschaft. Beide maatregelen zouden de Brusselse gezinnen een besparing van meer dan 200 euro per jaar kunnen opleveren.
In de plaats stijgt vanaf 1 januari 2017 de onroerende voorheffing in Brussel. Met welk bedrag is nog niet beslist, maar onderhandelaar Guy Vanhengel (Open VLD) zei gisteren dat het om een ‘lichte stijging’ gaat. De uiteindelijke belastingfactuur zal vrij neutraal zijn voor de Brusselaars: de personenbelasting zal dalen en vastgoed zal iets duurder worden. Maar eigenaars die buiten het gewest wonen, moeten de hogere onroerende voorheffing wel neertellen.
Rendementsverlies
‘Een extra belasting doet het rendement van vastgoedinvesteerders dalen’, zegt Julien Manceaux, vastgoedexpert bij ING. ‘Bij een gemiddelde belastingverhoging van 250 à 300 euro verliest een verhuurder in Brussel ongeveer een halve maand huur per jaar of zo’n 4 procent van zijn brutohuurinkomsten. Verhuurders zullen wellicht anticiperen op dat rendementsverlies door de huurprijs op te trekken.’
Een onmiddellijke impact op de vastgoedprijzen wordt niet verwacht.
‘De maatregel brengt de betaalbaarheid op de nu al krappe private huurmarkt in het Brussels Gewest nog meer in het gedrang. Het aanbod huurwoningen dreigt te dalen, terwijl de vraag toeneemt. En de huurprijzen liggen nu al boven het gemiddelde’, zegt Dajo Hermans, de woordvoerder van de Confederatie van Immobiliënberoepen.
Brussel als huurmarkt
Meer dan de andere gewesten is het Brussels Gewest een huurmarkt. Het eigendomspercentage bedraagt er 50 à 60 procent, tegenover meer dan 75 procent over het hele land. De eigenaars die buiten het Brussels Gewest wonen, worden getroffen door de maatregel.
Uit cijfers van de federale overheidsdienst Financiën blijkt dat in 2013 68.220 aanslagbiljetten voor onroerende voorheffing voor vastgoed gelegen in het Brussels Gewest werden verstuurd naar adressen buiten het gewest. 275.325 aanslagbiljetten voor Brussels vastgoed waren bestemd voor adressen in het gewest. Voor één pand kunnen wel meerdere aanslagbiljetten worden verstuurd, bijvoorbeeld als één gebouw meerdere eigenaars heeft.
Het regeerakkoord raakt ook aan het taboe van het kadastraal inkomen en voorziet in het opzetten van een regionaal kadastraal inkomen.