Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Huurprijzen van Leuvense studentenkamers zijn gedaald

De prijzen voor studentenkamers in Leuven zijn gedaald. Dat is de eerste keer sinds mensenheugenis. Net als vorig jaar is er ook sprake van een beperkt overschot aan kamers.
©Sofie Van Hoof

De markt voor studentenkamers in Leuven is tamelijk ruim bemeten. Dat komt onder meer omdat er tussen 2012 en 2017 2.600 studentenkamers werden bijgebouwd. Leuven telt zo’n 42.000 studentenkamers.

Tijdens het voorbije academiejaar daalden de huurprijzen van de studentenkoten in Leuven voor het eerst sinds heel veel jaren. In het kader van de tienmaandencontracten voor een kamer met basiscomfort moest vorig jaar 328 euro per maand betaald worden, tegenover 331 euro het jaar voordien.

'We verwachten over enkele maanden met een beperkt overschot te zullen eindigen.'
Ludo Clonen
Hoofd Huisvestingsdiens KU Leuven

Bij de contracten voor twaalf maanden was er een daling van 361 naar 355 euro per maand. Enkel bij de koten met extra comfort, waarvoor enkel twaalfmaandencontracten worden afgesloten, was er een prijsstijging van 465 naar 474 euro per maand.

‘We kunnen pas eind dit jaar op basis van een contractenstudie uitspraken doen over de evolutie dit jaar, maar de verwachting is dat de prijzen zullen stabiliseren’, zegt Ludo Clonen, hoofd van de Huisvestingsdienst van KU Leuven.

Op dit ogenblik staan volgens Clonen nog een duizendtal koten leeg, een normaal aantal voor dit tijdstip van het jaar. ‘Het aantal leegstaande koten varieert van dag tot dag. Na de tweede zit zullen er weer een aantal leegstaan en andere worden opgevuld. We verwachten over enkele maanden met een beperkt overschot te eindigen. Ook die situatie is vergelijkbaar met die van vorig academiejaar.’

Gentse kotenmarkt

De markt in Leuven is duidelijk veel minder gespannen dan die in Gent, de tweede universiteitsstad van Vlaanderen. In Gent blijft er een tekort aan studentenkamers, waardoor een aantal van de 35.000 kotstudenten zijn toevlucht zoekt tot het opdelen van huizen die bedoeld zijn als gezinswoning.

De verhuurder die dit toelaat begaat daarmee vaak een overtreding, want volgens het algemeen bouwreglement van de stad Gent is het verboden woningen tussen 220 en 250 vierkante meter in meer dan twee woonentiteiten op te delen. Voor grotere woningen mag dat wel, maar dan moet een bouwvergunning worden toegekend.

Aanpassing bouwreglement

De stad Gent becijferde vorig jaar al dat er per jaar minstens 750 studentenkamers moeten bijkomen om het tekort geleidelijk aan op te lossen. Om tegemoet te komen aan de stijgende vraag naar studentenhuisvesting heeft de stad in maart van dit jaar het bouwreglement aangepast. Private ontwikkelaars kunnen al sinds 2010 grootschalige studentenhuisvesting van minimaal vijftig units bouwen. Maar nu komen ook woongebouwen in aanmerking waarin na verbouwing dertig (in plaats van vijftig) studentenunits gerealiseerd kunnen worden.

Tot nog toe ging het bij grootschalige studentenhuisvesting enkel om studio’s en kamers. Maar vanaf nu zal een deel van de ontwikkeling ook ‘studentenappartementen’ kunnen bevatten, met twee tot vijf slaapkamers. Een groepje studenten kan dan gezamenlijk zo’n appartement huren. De vraag daarnaar bij studenten is naar verluidt groot.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud