Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Iets minder vastgoed verkocht in Vlaanderen

Het gaat minder hard op de Vlaamse vastgoedmarkt. Terwijl er in januari nog een lichte stijging (+0,1%) van het aantal verkoopscompromissen bij de notaris was, lag het aantal transacties in Vlaanderen in februari 0,9 procent lager dan een jaar eerder.

De notarissen staan aan het begin van het verkoopproces en hebben dus als eerste zicht op de evoluties op de vastgoedmarkt. Deze gegevens worden sinds enkele jaren verwerkt in de Notarisbarometer.

Of er een directe link is tussen het lagere aantal transacties en het hervormen van de woonbonus, blijft gissen. Sinds 1 januari 2015 ligt het belastingvoordeel voor een hypothecair krediet voor de eerste en enige woning in Vlaanderen lager dan vroeger. Daar staat tegenover dat de uitzonderlijk lage rente die verlaging van de woonbonus in Vlaanderen in ruime mate compenseert.

Opmerkelijk ook is wel het grote verschil met de vastgoedmarkt in Walloniƫ: daar boomt het aantal verkopen. In januari was er al een toename van het aantal transacties met 11 procent tegenover een jaar eerder en in februari ging het om een stijging met 10,2 procent. Ook in Brussel is er nog altijd groei, met 2,5 procent meer transacties in februari, blijkt uit de Notarisbarometer. In de twee laatste gewesten is de woonbonus vooralsnog zo goed als onveranderd, en speelt het effect van de lage rente ongehinderd. Het aantal transacties piekte er dan ook niet zo heftig als in Vlaanderen in de laatste maanden van vorig jaar, waar nogal wat kopers zich repten om nog de oude, hogere woonbonus binnen te halen.

Op iets langere termijn bekeken, is de daling in februari niet zo speculair als sommigen hadden verwacht na de piek in november en vooral december van vorig jaar. De vastgoedmarkt tekende al enkele jaren stijgingen op in de maanden januari en februari. Daar haalt de trend van de afgelopen maand nu iets van af.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud