Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Koop eens een bunker over van de Belgische staat

Zou u graag wonen in een voormalige abdij of rijkswachtkazerne? Of verkiest u de onmogelijk te evenaren veiligheid van een bunker? Neem dan een kijkje op de nieuwe vastgoedsite van de federale overheidsdienst (FOD) Financiën.
Advertentie
De federale overheidsdienst(FOD) Financiën heeft een nieuwe vastgoedsite. Daarop verkoopt ze af en toe ook uitzonderlijke panden, zoals voormalige stationsgebouwen ©rv/Joris Devos en Hannes Otté

‘Een van de taken van de administratie Patrimoniumdiensten van de FOD Financiën is onroerende goederen van de federale overheid verkopen’, legt woordvoerder Francis Adyns uit. ‘Het gaat om panden die eigendom zijn van de staat, zoals panden van de Regie der Gebouwen die geen openbaar nut meer hebben, oude rijkswachtkazernes of lege kazernes van Defensie bijvoorbeeld. Het betreft ook verbeurd verklaarde panden waarvan de rechter het eigendomsrecht heeft afgenomen van de eigenaar, bijvoorbeeld omdat de woning gekocht werd met misdaadgeld. Of soms zijn het woningen die de overheid in handen kreeg uit erfloze nalatenschappen.’

De meeste van die goederen worden exclusief te koop aangeboden op de nieuwe site van de FOD Financiën. ‘Voor uitzonderlijk vastgoed kunnen wel ook andere kanalen gebruikt worden’, merkt Adyns op.

Hoogste bieder

Op dit moment worden de meeste van de aangeboden panden ‘uit de hand verkocht’. De prijs die in deze zoekertjes vermeld staat, is een zogenaamde instelprijs of minimumvraagprijs. ‘Onder die prijs wordt het goed, dat vooraf geschat werd, niet verkocht’, geeft Adyns aan. Wie interesse heeft in het pand, moet bieden. Elk zoekertje vermeldt een uiterste bieddatum. Het biedingsformulier dat u aangetekend aan de dienst Patrimoniumdocumentatie moet bezorgen, kunt u downloaden op de site. Na afloop van de biedronde worden alle bieders uitgenodigd op een arbitragezitting waarop de aanwezigen een hoger bod kunnen doen. Het goed wordt toegewezen aan de hoogste bieder.

Behalve onroerende goederen verkoopt Fin Shop, het verkoopcentrum van de FOD Financiën, ook regelmatig in beslag genomen, verbeurd verklaarde of afgeschreven roerende goederen zoals auto’s, computers of meubels. Dat gebeurt via een openbare verkoop of in de Fin Shop zelf. Er is een vestiging in Brussel en afgelopen week opende Fin Shop twee nieuwe winkels in Bornem en Gembloux.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud