Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Kopen of huren?

Wie droomt van een eigen stek wordt al gauw geconfronteerd met een prangende vraag: kopen of huren? We zetten de voor- en nadelen op een rijtje.

(netto) - 75% van de Belg is eigenaar van zijn woonst, dat is meteen één van de hoogste percentages in Europa. Nu huizenprijzen bijna onbetaalbaar zijn geworden, wordt huren weer wat aantrekkelijker. Over huren en kopen doen nogal wat vooroodelen de ronde. Zijn ze allemaal terecht? Hieronder alvast wat argumenten.

Huren:

Wie zich op de huurmarkt begeeft, kan zich maar beter goed voorbereiden. Er zijn altijd wel enkele onvoorziene kosten, zeker voor nieuwkomers.

 • Je hebt geen grote financiële buffer nodig zodat je van maand tot maand kan leven. Het enige ongemak dat er kan zijn, is dat je een garantie van 3 maanden huur op een geblokkeerde rekening moet storten.
 • De mobiliteit is veel groter met een tijdelijke woonst. Lopen de kosten te hoog op? Verander je van werk? Raakt je woonst te klein? Mits een kleine opzegtermijn, ben je zo weer een vrij man.
 • Je hoeft je niets aan te trekken van onderhoudskarweien. Lekkende kranen, verstopte leidingen, piepende deuren, barsten in muren ... komen grotendeels op de rekening van de huiseigenaar. 
 • Onaangename verrassingen zijn quasi uitgesloten als je huurt. Geen kadastrale kosten, kosten van algemeen beheer (syndicus), aanleg van provisies, enz. Met een maandelijkse bijdrage kan je op beide oren slapen dat alles voor je geregeld wordt.
 • Het maandelijks huurgeld is vaak geïndexeerd. Je moet jaarlijks rekenen op een kleine verhoging van het huurgeld.
 • Je kan snel verhuizen maar je moet wel rekening houden met een opzeg (vaak drie maanden) of met het betalen van het huurgeld dat overeenkomt met die opzegperiode.
 • Een huurder staat wel in voor het minimale onderhoud van het appartement. Onderhoud van dagelijkse gebruikstoestellen zoals een boiler komen wel op rekening van de huurder. Enkel als het toestel stuk gaat, komt de eigenaar tussen.
 • Je bezit de woning niet waardoor je ook het recht niet hebt om er ingrijpende wijzigingen aan aan te brengen.
 • Als huurder investeer je niet je eigen kapitaal. Het geld dat je uitgeeft aan je woning, verdwijnt in andermans portemonnee. Een eigenaar betaalt maandelijks meer geld af, maar vult daarmee op lange termijn zijn eigen spaarpot.

Eigenaar

Wie het huis van zijn dromen heeft ontdekt, wordt vaak verblind door de roes van het moment. Maar de vastgoedmarkt zit vol haaien en je kan je geen fouten veroorloven.

 • Je bezit de woning. Je bent er thuis en doet wat je wilt.
 • Je bouwt en verbouwt het pand zoals je zelf wil. Enige beperking zijn de regels van ruimtelijke ordening.
 • Het is een investering. Als je wil, kan je het in verhuur plaatsen, verkopen of schenken aan je kinderen.
 • Eens je hypothecaire lening is afbetaald, moet je maandelijks geen grote sommen afbetalen zodat je voluit van je salaris kan genieten.
 • Als eigenaar kan je rekenen op tal van fiscale voordelen en premies.

Nadelen:

 • Je hebt al een belangrijke som spaargeld nodig vooraleer je een woonst kunt kopen. Zoniet zal je verdrinken in de maandelijkse afbetalingen die een lening met zich meebrengt. Tracht al het geld opzij te zetten dat je zal nodig hebben om registratierechten, notariskosten of andere aankoopkosten te dekken.
 • Het is niet evident om een betaalbare woning te vinden in de buurt die je zelf wilt. Vaak is de locatie afhankelijk van het budget dat je kan betalen. Logischerwijs ga je dan verder zoeken dan je droomplaats, waardoor je een ganse logistieke (kostelijke) keten op gang brengt van verplaatsingen naar school, warenhuis, werk, enz.
 • Tal van onaangename verrassingen als herstellingen of belastingen vallen je te beurt. Het zal je levensstandaard beïnvloeden want in hetzelfde jaar een dak vervangen en op wereldreis vertrekken, zal moeilijk lukken.
 • Als je een appartement koopt, ben je vaak onderhevig aan de wetten van een mede-eigendom. Daar kunnen ook veel onvoorziene kosten uit voortvloeien (provisies, syndicus, herstellingen, ...).
 • Wil je van woonst veranderen, dan moet je een tijdje wachten. Het neemt heel wat tijd om je woning te verkopen of verhuren, een nieuwe te vinden en eventueel met overbruggingskredieten te vinden.
Besluit: een kwestie van voldoening
Een ideale keuze is er niet. Naargelang je gezins- en werksituatie wegen de opgesomde voor- en nadelen zwaarder of lichter door... met alle gevolgen voor je spaargeld. Vind je vrijheid belangrijker dan kapitaal verwerven, kies dan voor de huurmarkt. Weet je nog niet of je eerste job in de hoofdstad je definitieve keuze is, kijk dan nog met een gehuurd appartement de kat uit de boom. Waag je niet aan kopen zolang je geen stabiele inkomsten hebt die je voor onvoorziene kosten kunnen hoeden. Sta je daarentegen op zekerheid en controle in je leven, kijk dan op termijn uit of je een eigen woonst kan verwerven. Weet dat eigenaar zijn heel wat kosten en verantwoordelijkheden met zich meebrengt... maar dat het op termijn voor heel wat voldoening zorgt.
Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud