Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

'Lagere belasting op aankoop huis'

Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open VLD) werkt aan een verlaging van de registratierechten bij de aankoop van de gezinswoning. Dat zei hij dinsdag in het parlement.
Advertentie
Werkgroepen bestuderen in opdracht van minister van Begroting BarT Tommelein (Open VLD) hoe de registratierechten bij het kopen van een woning verlaagd kunnen worden ©Photo News

Die vereenvoudiging van de belasting bij het kopen van een vastgoed staat in het regeerakkoord. Dat werd mee werd opgesteld door Annemie Turtelboom, de partijgenoot en voorgangster van Tommelein als vlaams minister van Begroting.

Na vragen van Jenne De Potter (CD&V) en Michèle Hostekint (sp.a) bevestigt nu ook Tommelein dat voornemen. ‘Zo wordt meer koopkracht voor jonge en precaire gezinnen gegarandeerd’, aldus de Open Vld'er.

Tommelein broedt parallel ook op een hervorming van de erfbelasting. De timing van deze twee grote hervormingen zal ongeveer gelijk lopen. Werkgroepen bestuderen welke opties mogelijk zijn en hoeveel de verschillende scenario’s zouden kosten. Eenvoudig is die oefening evenwel niet. Want de Vlaamse begroting moet de tariefaanpassingen kunnen verteren.

In het regeerakkoord staat het voornemen om bij de aankoop van de enige en eigen gezinswoning een tarief in te voren dat lager ligt dan de huidige 10 procent, zonder dat het de bedoeling is dat wie recht heeft op klein beschrijf slechter af zou zijn. 'De werkgroepen bestuderen verschillende pistes. De focus ligt daarbij op de gezinswoning', reageert de woordvoerster van Tommelein. 

Hoeveel registratierechten?

Wie een huis of grond koopt in Vlaanderen, betaalt daar momenteel 10 procent registratierechten op. Gaat u de woning gebruiken als gezinswoning, dan krijgt u een korting, het zogenaamde abattement. Op de eerste schijf tot 15.000 euro hoeft u geen registratierechten te betalen. Dat levert een besparing op van 1.500 euro. 

Wisselt u de ene gezinswoning voor de andere, dan kunt u in bepaalde gevallen tot maximaal 12.500 euro registratierechten meenemen.  Van de registratierechten die u moet betalen op de nieuwe aankoop kunt u daardoor tot maximaal 12.500 euro aftrekken die u betaalde op de eerdere aankoop.

Let wel: het abattement en de meeneembaarheid kunnen niet gecombineerd worden; U zult dus moeten kiezen voor wat in uw geval het meeste voordeel oplevert. 

Woningen met een kadastraal inkomen tot 745 euro genieten in bepaalde gevallen tot slot een gunstregime van klein beschrijf met 5 procent registratierechten. Het abattement levert dan een besparing van maximaal 750 euro op. 

Brussel en Wallonië

Begin dit jaar heeft de Brusselse regering het bedrag waarop een gezin geen registratierechten moet betalen fors opgetrokken. Dat als compensatie voor het afschaffen van de woonbonus. In Wallonië bedragen de registratierechten nog 12,5 procent. 

Jong Vld kwam eind maart met een voorstel om ook in Vlaanderen het fiscaal voordeel van de woonbonus af te trekken van de registratierechten. Ook fiscalist Michel Maus lanceerde al een gelijkaardig idee.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud