Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Lenen om te renoveren goedkoper dan ooit

Wie verbouwingswerken wil financieren, moet vlot een lening kunnen vinden aan 2,5 tot 3 procent intrest. De gemiddelde rentevoet ligt met 2,9 procent lager dan ooit, meldt de vergelijkingssite Spaargids.
Advertentie
Wie wil lenen om zijn woning te renoveren, vindt bij zeker acht banken een rentetarief onder 3 procent. ©HH

Donderdag start Batibouw, en traditioneel houden de banken hun tarieven strak in de periode van de bouwbeurs. De nog steeds relatief lage rentetarieven op de internationale markten houden ook de tarieven voor renovatieleningen - een vorm van klassieke financiering, geen woonkrediet - laag.

Twee jaar geleden beliep het gemiddelde rentetarief voor zulke leningen 4,3 procent, weet Spaargids. Vorig jaar was het gezakt tot 3,8 procent, nu zit het op 2,9 procent. Van de financiële instellingen die Spaargids opvolgt, hebben er acht renovatieleningen onder 3 procent.

2,5%
Het goedkoopste tarief voor een renovatielening afficheert VDK.

De goedkoopste momenteel is VDK, die 2,5 procent rente aanrekent als 20.000 euro wordt geleend voor 84 maanden (7 jaar). Argenta volgt nauw, met 2,55 procent. Een hele rij banken afficheert een tarief van 2,95 procent.

Toch zijn er nog banken die voor een renovatielening een hoger tarief rekenen, gelijkaardig aan het meer algemene consumentenkrediet. Zo rekent Bpost Bank een tarief van 6,40 procent. Het minder bekende Budgetpartner afficheert zelfs een tarief van 9,80 procent.

Energiezuinig

Voor een investering die de energieprestaties van de woning verbetert, kan een lening met een nog lager tarief. Daarvoor rekenen de grootbanken BNP Paribas Fortis, ING en Belfius 1,95 procent rente aan. De voorwaarden om zulk krediet te krijgen, verschillen wel van bank tot bank, vermeldt Spaargids.

Al deze tarieven liggen nog iets hoger dan die voor de hypothecaire kredieten, die de jongste weken wel wat aan het stijgen zijn - tarieven rond of zelfs onder 1 procent zijn er niet meer bij. Daar staat tegenover dat er bij een klassieke financiering geen dossierkosten zijn en dat er geen hypotheek hoeft te worden ingeschreven. Een hypothecair krediet levert dan weer mogelijk een fiscaal voordeel op. Bijlenen (een wederopname) in een bestaand hypothecair dossier kan tegen lagere kosten.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud