Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Lening tweede verblijf even groot als voor eerste woning

Wie leent om voor eigen gebruik een tweede verblijf in België te kopen, leent gemiddeld een kleine 160.000 euro.
Advertentie
Eén op de vijf hypothecaire kredieten bij BNP Paribas Fortis is bestemd voor de aankoop van een tweede pand, naast de eerste, eigen woning. ©BELGA

Van alle hypothecaire kredieten bij marktleider BNP Paribas Fortis is een op de vijf bestemd voor de aankoop van een tweede pand. In 85,5 procent van de gevallen zijn die leningen bestemd voor een aankoop in eigen land. Net iets meer dan de helft van de kopers wil die tweede woning louter voor eigen gebruik kopen, 49 procent koopt ze om er huuropbrengsten uit te puren.

49%
Wie leent voor een aankoop in België, wil daar in de helft van de gevallen huurinkomsten uit halen.

Wie koopt met het oog op huurinkomsten leent gemiddeld 150.533 euro voor aankopen in België, waar dat bij panden voor eigen recreatief gebruik zelfs naar 159.300 euro gaat. Ter vergelijking: uit de cijfers van de sectorfederatie Febelfin over alle hypothecaire kredieten die in 2016 in België werden verschaft, blijkt dat het gemiddelde bedrag voor een bouwkrediet met 154.000 euro in dezelfde orde van grootte ligt. Idem als enkel wordt gekeken naar kredieten bestemd voor de aankoop van een bestaande woning: zowat 150.000 euro gemiddeld.

Bovendien zijn de ontleners voor tweede woningen bij BNP Paribas Fortis gemiddeld slechts 43 jaar oud, wat niet danig veel ouder is dan het gemiddelde van 37 jaar voor wie leent voor een eerste, eigen woning.

'Veel klanten gebruiken de huuropbrengsten om hun lening voor het tweede pand grotendeels mee af te betalen.'
Barbara Dewulf
Product manager woonkredieten

Er zijn dus vrij veel relatief jonge mensen die serieuze bedragen lenen voor een bijkomend pand, naast de eigen woning? 'Velen zien het als een goede investering. Ze gebruiken de huuropbrengsten om de lening grotendeels mee af te betalen. Vaak kunnen ze een heropname doen in hun lopende krediet, waardoor de kosten wat lager liggen', zegt Barbara Dewulf, projectmanager woonkredieten bij BNP Paribas Fortis.

'We zien wel dat ze ongeveer 74 procent van de aankoopwaarde lenen, waar dat voor de eerste woning tegen 80 procent ligt. Er wordt dus meer spaargeld ingezet voor de tweede woning', vervolgt Dewulf. 'We vragen de klanten echter niet uit over hun financiën. Vaak is de eerste lening al voor meer dan de helft afbetaald. Hebben ze wat geërfd? Ligt hun loon al aardig wat hoger tegenover de tijd toen ze hun eerste krediet aangingen? We kunnen enkel vermoeden dat dat voor sommige klanten het geval is.'

Er is evenmin een onderbouwde verklaring waarom de bedragen in dezelfde orde van grootte liggen dan voor eerste woningen. 'Het is een beperktere groep die kàn investeren in een tweede woning. De meeste opbrengstwoningen worden gekocht in Gent, Elsene en Antwerpen: niet bepaald de goedkoopste liggingen. Het gaat dus om mensen die daar iets kúnnen kopen. Je kan daaruit allicht afleiden dat het om een kapitaalkrachtiger publiek gaat', beaamt Dewulf.

Buitenland

Wie een tweede verblijf koopt in het buitenland, doet dat vooral om er zelf van te genieten. Slechts 2 procent van de klanten met buitenlandse aankoopplannen geeft aan ook huurinkomsten uit het tweede verblijf te willen halen. 

Spanje is het populairst: 6,6 procent van de leningen voor een tweede verblijf is voor een aankoop in Spanje bestemd. Dan volgt Frankrijk (5%). Van de 'kleine' bestemmingen is Nederland nog de belangrijkste (0,6% van het totaal).

Opvallend is dat Nederland in 2015 plots veel populairder was (44% méér kredieten voor een aankoop in Nederland), waar dat nu stabiliseert, maar dat gaat dus al bij al om een klein deel van de kredieten. Voor Frankrijk en Spanje was er in 2016 een duidelijke toename van het aantal leningen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud