Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Luxevastgoed krijgt rake klappen

Door de kredietcrisis krijgen de toplocaties voor vastgoed het wereldwijd zwaar te verduren. Vooral het laatste kwartaal van 2008 weegt zwaar door.

(netto) – "Hoewel bijna de helft van de locaties over het hele jaar 2008 nog een positief rendement kan voorleggen, werd 75 procent van de steden in het laatste kwartaal van 2008 geconfronteerd met een prijsstabilisatie of –daling." Dat is de conclusie van een studie van consultancybureau Knight Frank die de prijsevolutie van luxevastgoed over de hele wereld onder de loep nam. Toplocaties zijn Monaco, Londen, Manhattan, Moskou,…

Een eigen huis
voor elk budget
Lees meer

De crisis slaat niet overal even hard toe. In Hongkong daalden de prijzen op jaarbasis met 24,5 procent het sterkst. Residentieel vastgoed in Bangkok daarentegen werd 22,5 procent duurder. Ook locaties die voorheen sterk werden gehypet, moeten fors inleveren. Zo bijvoorbeeld Dubaï dat op jaarbasis nog wel een prijsstijging van 11 procent kan voorleggen in 2008, maar dat tijdens het laatste kwartaal wel werd geconfronteerd met een daling van meteen 19 procent. Andere locaties die vorig jaar zwaar getroffen werden door de kredietcrisis zijn Londen (-19,4 procent), Singapore (-15 procent) en Sydney (-12 procent).

10 duurste steden

Welke zijn de duurste steden ter wereld? En hoeveel betaalde u er in het vierde kwartaal van 2008 per vierkante meter?

  1. Monaco: 50.000 euro
  2. Londen: 28.000 euro
  3. Manhattan: 16.500 euro
  4. Moskou: 16.200 euro
  5. Parijs: 16.000 euro
  6. Tokio: 15.850 euro
  7. Hongkong: 15.750 euro
  8. Rome: 13.500 euro
  9. Singapore: 11.850 euro
  10. Sydney: 11.000 euro

Belastingparadijzen

Vooral de grote vastgoedprojecten moeten zwaar incasseren. Wereldwijd worden dergelijke bouwplannen teruggeschroefd. En opvallend: ook de belastingparadijzen ontsnappen niet aan de crisis. In de Kaaimaneilanden en Bermuda bleven de prijzen voor het eerst in jaren stabiel. Monaco kon in de eerste helft van 2008 standhouden, maar werd vervolgens geconfronteerd met een prijsdaling van 10,7 procent.

7 blunders
als u een huis koopt
Lees meer

Dramatisch?

De scherpe prijsdaling hoeven de toplocaties niet noodzakelijk meteen in de afgrond te duwen. Net op de plaatsen waar de prijzen sterk terugvielen, wordt weer geïnvesteerd. "Neem Londen. De combinatie dalende vastgoedprijzen en het goedkope pond zorgden ervoor dat Londens vastgoed interessant werd voor internationale kopers. Door de stijgende vraag vanuit die hoek lijkt meteen een bodem gelegd onder de vastgoedprijzen", klinkt het in de studie van Knight Frank. Een andere factor die de vastgoedprijzen kan ondersteunen is dat de rijken der aarde hun eigendom niet móeten verkopen in een zwakke markt. Zij wachten nog even met hun vastgoed op de markt te gooien waardoor de prijzen sowieso hoger worden gehouden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud