Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Meer gezinnen dreigen uit huis te worden gezet

Steeds meer huurders dreigen uit hun huis te worden gezet door de vrederechter vanwege een betaalachterstand. In 2012 waren het er 13.571; dat zijn er 800 meer dan in 2011 of een stijging van goed 6 procent. Dat bericht De Standaard maandag.
©Jan Boeve/Hollandse Hoogte

De cijfers komen van de OCMW's op vraag van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). De OCMW's hebben een duidelijk zicht op de problematiek omdat de vrederechter verplicht is hen in te lichten als een verzoekschrift tot uithuiszetting is ingediend. De OCMW's kunnen dan in theorie nog een oplossing helpen zoeken, maar in de praktijk blijkt het conflict tussen huurder en verhuurder op dat moment vaak al te zeer geƫscaleerd.

Soms zijn tegenvallers, zoals een ontslag, al genoeg om de huur niet meer te kunnen betalen. "Maar het echte probleem is structureel en ligt bij de laagste (vervangings)inkomens die te laag zijn en opgetrokken moeten worden tot minstens het niveau van de Europese armoedegrens", zegt Nathalie Debast van de VVSG. "Het zijn niet zozeer de huurprijzen die te hoog zijn, maar de hap van het inkomen die naar de huur moet gaan die te groot is."

De VVSG roept ook alle verhuurders op de private markt op om vanaf volgend jaar in het huurgarantiefonds te stappen. Tegen 75 euro per huurcontract zijn ze tijdelijk beschermd tegen wanbetaling en krijgen ze maximaal 2.700 euro uit het fonds. Dat bedrag kunnen ze niet meer van de huurder vragen, klinkt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud