Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Mooi rijhuis voor prijs van Londens studiootje

In Londen een studiootje van 30 m2, bij ons een drie keer zo grote eengezinswoning: dat koop je met een budget van 250.000 euro, concludeert de makelaardijketen Century21 uit een jaarlijkse vergelijking van de vastgoedprijzen.
Advertentie
Voor een vastgoedaankoop in Londen moet diep in de buidel worden getast. ©IMAGEGLOBE

Een woning kopen, is bezwaarlijk een goedkope aankoop te noemen, maar in internationaal perspectief krijg je in ons land nog behoorlijk wat waar voor je geld. 'In vergelijking met de ons omringende landen scoort ons land nog altijd goed op het vlak van prijs/kwaliteit', stelt Century21. 

De vastgoedorganisatie organiseert jaarlijks een internationale rondvraag met de vraag welk onroerend goed met een bepaald bedrag - 250.000 euro - kan worden gekocht.

Behoorlijke eengezinswoning

250.000 euro is in ons land voldoende om een kwalitatieve woning te vinden. De gemiddelde prijs die aan een gewoon woonhuis moet worden gegeven, lag in het voorbije half jaar in ons land met 195.000 euro nog een eind lager - en overigens op zowat hetzelfde peil als een jaar eerder.

Voor het budget van een kwart miljoen moeten kopers wel bereid zijn enigzins toe te geven op ligging, oppervlakte of afwerkingsgraad. Een goed gelegen en ruim huis zal wellicht een opfrisbeurt nodig hebben, ofwel kiest men voor instapklaar maar dan wat kleiner.

Century21 haalt enkele voorbeelden aan van het aanbod voor 250.000 euro: een gerenoveerd rijhuis in de stadsrand van Mechelen van 141 m2, of een te renoveren vrijstaande eengezinswoning in het Leuvense van 150 m2. Aan de andere kant van de taalgrens krijg je mee voor dit budget: een gezinswoning met garage, ruime tuin, zwembad én vijver in Jodoigne, of een stadswoning van 366 m2 in Dinant.

Buitenland

Met dat kwart miljoen spring je in Ormesson sur Marne, nabij Parijs, een pak minder ver: een kleine vrijstaande woning (56 m2), met twee slaapkamers en nog te renoveren. In Londen moet je het stellen met een studio van 30 m2.

Het is moeilijk de uitstraling van Mechelen of Leuven te vergelijken met die van Londen of Parijs, maar anderzijds is een afstand van enkele tientallen kilometers tot de hoofdstad in veel landen 'een boogscheut'. En ook in Liverpool volstaat het budget van 250.000 euro slechts voor een verouderde halfopen bebouwing van 100 m2 met drie slaapkamers.

Voor de aardigheid: in Peking heb je volgens Century21 een studio van 40m2, evenwel met hotelservice. En in Mexico een residentieel gelegen woning van 250 m2 met een forse tuin.

Kredietvoorwaarden

Over de prijskwaliteitverhouding van het vastgoedaanbod in ons land hebben we dan ook niet te klagen, vindt Century21. Toch wordt het voor velen moeilijker een eigen woning te verwerven, en dat wijt de makelaardijketen aan de strengere kredietvoorwaarden, de eis van een eigen inbreng, en de hoge registratierechten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud