Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Nieuwe premie voor wie vervuilende kachel of open haard vervangt

De Vlaamse overheid betaalt tot 250 euro voor wie zijn hout- of kolenkachel of open haard vervangt door een gaskachel of -haard.
Advertentie
©Photo News

Niets gezelliger op een winteravond dan een open haard. Of houdt u ervan zich op te warmen aan een hout- of steenkoolkachel? Helaas zijn zulke kachels - vooral de oudere - nefast voor de luchtkwaliteit en een belangrijke bron van fijnstof. Daarom wil de Vlaamse overheid de ongeveer 600.000 gezinnen die nog stoken met hout of steenkool - vooral als sfeer- of bijverwarming - stimuleren om te kiezen voor een milieuvriendelijkere gaskachel of -haard.

1,5 miljoen
euro
De Vlaamse overheid heeft dit jaar 1,5 miljoen euro uitgetrokken voor de premies.

De nieuwe premie bedraagt 25 procent van de aankoopprijs en installatie, met een maximum van 250 euro. Als de garantiekost en eerste onderhoudskost mee vermeld zijn op de factuur, dan tellen die mee voor berekening van de premie. Voor mensen met een laag inkomen wordt de premie verdubbeld tot 50 procent en met een maximum van 1.000 euro. De Vlaamse overheid heeft dit jaar in een budget van 1,5 miljoen euro voorzien en gaat ervan uit dat dat volstaat. Eind 2019 wordt de maatregel geëvalueerd.

Welke kachels en haarden viseert de overheid met de premie? Een open haard gestookt met hout of een kachel gestookt met steenkool, houtblokken, houtpellets, houtsnippers of andere vormen van hout. Het maakt niet uit of het om een vrijstaande of ingebouwde kachel gaat en het mag een accumulatiekachel zijn. Ook maakt het niet uit of de kachels en haarden gebruikt worden als hoofdverwarming of als sfeer- of bijverwarming. De vervanging van een ketel voor uw centrale verwarming is uitgesloten.

De premie geldt alleen voor wie kiest voor een nieuwe inzet- of vrijstaande gaskachel of een ingebouwde gashaard. Ook moet die aan het energielabel ‘A’ voldoen, wat meteen elektrische kachels uitsluit. De nieuwe kachel mag niet worden gestookt met vaste of vloeibare brandstoffen zoals hout, niet-houtige biomassa, steenkool, turf, cokes, petroleum, stookolie of bio-ethanol. Ook centrale verwarmingssystemen zoals gascondensatieketels, vloerverwarming en warmtepompen zijn uitgesloten.

De nieuwe kachel moet geïnstalleerd worden in dezelfde ruimte als de oude. Bij de vervanging van een open haard moet het nieuwe toestel in de ruimte van de open haard geplaatst worden.

Installateur verplicht

U moet de nieuwe kachel verplicht door een installateur laten plaatsen. Hij bezorgt u een attest dat u samen met uw factuur moet toevoegen aan de premieaanvraag. De installateur neemt de oude, vervuilende kachel mee en laat die vernietigen. Zo wordt vermeden dat de oude kachel nog op de tweedehandsmarkt terechtkomt.

Zowel huurders als eigenaars kunnen de premie aanvragen. Vennootschappen en organisaties zijn uitgesloten. Een aanvraag kan online of met een aanvraagformulier bij het departement Omgeving (www.omgevingvlaanderen.be/premie-huishoudelijke-verwarming). Dat moet binnen drie maanden na het einde van de werken. De uitbetaling volgt binnen drie maanden na de aanvraag.

de garantiekost en eerste onderhoudskost, mee vermeld op de factuur, tellen mee voor berekening van de premie.

Als de garantiekost en eerste onderhoudskost mee vermeld zijn op de factuur, dan tellen mee voor berekening van de premie.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud