Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

‘Nieuwe zonnepanelen rendabel zonder steun'

Vanaf 1 februari krijgen particulieren geen subsidies meer voor zonnepanelen. Zonder enige vorm van steun ligt de terugverdientijd onder de 10 jaar en bedraagt het rendement van de investering 9 procent.
Advertentie
©IMAGEGLOBE

Particulieren die investeren in zonnepanelen krijgen vanaf 1 februari geen steun meer van de Vlaamse overheid. ‘Nieuwe zonnepanelen zijn rendabel zonder steun’, zegt minister van Energie Freya Van de Bossche (sp.a). Dat blijkt uit de meest recente berekening van het Vlaams Energieagentschap. ‘We garanderen een rendement van vijf procent over vijftien jaar. Dat is meer dan om het even welke spaarboek’, aldus Van den Bossche. Volgens de berekeningen van het Vlaams Energieagentschap ligt het actuele rendement (zonder steun) van zonnepanelen op 9 procent over 15 jaar. Het Energieagentschap herhaalt de rekenoefening om het halfjaar om na te gaan of de steun nog afgestemd is op de marktomstandigheden. Als het rendement in de toekomst onder de 5 procent zou dalen, komen er opnieuw steunmaatregelen.

Enkel voor zonnepanelen die geplaatst zijn sinds 1 januari 2013 wordt de premie geschrapt. Voor oudere installaties blijft de waarde van de groenstroomcertificaten onveranderd. Ook voor bedrijven, met installaties van meer dan 10 kW, blijft de steun behouden.

‘Sinds het wegvallen van de netvergoeding is de terugverdientijd van zonnepanelen onder de tien jaar gedaald’, zegt Alex Polfliet, voorzitter van de sectorfederatie PV-Vlaanderen. Die netvergoeding werd gevraagd voor het gebruik van het distributienet. ‘Rekening houdend met een levensduur van de zonnepanelen van 20 jaar kost zonnestroom 140 euro per megawattuur. Wie elektriciteit koopt van het elektriciteitsnet betaalt bij de goedkoopste stroomleverancier 210 euro per megawattuur. De netvergoeding deed dat voordeel teniet’, aldus Polfliet.

Voor een gemiddeld gezin volstaat installatie van 5kW om in alle elektriciteitsverbruik te voorzien. De investeringskost ligt onder de 10.000 euro. ‘De zonnepanelen werden het afgelopen jaar nauwelijks goedkoper, maar de efficiëntie stijgt voordurend’, zegt Alex Polfliet. Na 10 jaar is de investering terugverdiend en wordt er jaar na jaar gratis elektriciteit genereerd. De totale levensduur van zonnepanelen wordt op 25 jaar geschat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud