Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Ook dit jaar maximaal 12.500 euro registratiebelasting meeneembaar

Wie van gezinswoning wisselt, kan ook dit jaar maximaal 12.500 euro registratiebelasting op de vorige aankoop aftrekken van de belasting op de jongste aankoop.
©jonas lampens

Vlaanderen hervormde midden vorig jaar de registratiebelasting. De voornaamste ingreep was de verlaging van het algemene tarief van de registratiebelasting voor gezinswoningen van 10 naar 7 procent.

Maar de hervorming betekent ook goed nieuws voor wie eerder al een woning kocht. Al enige tijd wordt in dat geval de registratiebelasting op die eerdere aankoop in mindering gebracht van de belasting op de nieuwe aankoop. Dat meeneembare bedrag is geplafonneerd op 12.500 euro. Bij de hervorming van de registratiebelasting werd beslist dat plafond jaarlijks te indexeren.

Advertentie

De coëfficiënt om die indexatie te berekenen, is ondertussen bekend, meldt de Vlaamse Belastingdienst. De nieuwe coëfficiënt bedraagt 1,0207. Vermenigvuldigd met 12.500 geeft dat een nieuw cijfer van 12.759. Maar omdat beslist werd dat 'na toepassing van de coëfficiënt de bedragen worden afgerond op de lagere 500 euro', blijft het plafond voor 2019 behouden op 12.500 euro.

Vlaams Gewest

Om de meeneembaarheid te genieten, moet u wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

  • zowel de eerste als de tweede woning (of bouwgrond) moet in het Vlaams Gewest liggen,
  • alleen natuurlijke personen genieten het voordeel,
  • u moet uw huidige gezinswoning verkopen. Dat kan zowel voor als na de aankoop van de nieuwe woonst gebeuren, maar binnen een termijn van twee jaar.

Als achteraf zou blijken dat de voorwaarden om van de meeneembaarheid te genieten niet zijn vervuld, zult u de teruggekregen registratiebelasting moeten terugbetalen, plus een boete van 20 procent. Die kan wel wegvallen als u overmacht kunt aantonen.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.