Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Record aan woningkredieten

Er werden in het zomerkwartaal meer dan 66.000 hypothecaire kredietovereenkomsten gesloten.
Advertentie
Vooral het aantal kredieten om bestaande panden grondig te renoveren, zat ook in het derde kwartaal sterk in de lift. ©rv

De woningkredieten blijven boomen. Nooit eerder werden in het derde kwartaal van een jaar zoveel hypothecaire kredieten verstrekt als dit jaar, meldt de Beroepsvereniging van het Krediet.

De ruim 66.000 dossiers waren samen goed voor een totaalbedrag van 7,3 miljard euro. Tegenover hetzelfde kwartaal vorig jaar zijn er 30 procent meer verstrekte kredieten, en ligt het totaalbedrag 29 procent hoger.

Opnieuw valt vooral de enorme stijging op van het aantal kredieten bestemd om een renovatie te betalen: daarvan werden er 6.827 meer afgesloten dan in dezelfde periode vorig jaar, of 54,5 procent meer. Het aantal kredieten om een woning te kopen en te renoveren groeide met een derde aan, of 548 overeenkomsten extra.

Maar ook de kredieten louter voor de aankoop van een woning gingen hoger, met 17 procent of 4.703 overeenkomsten, evenals de kredieten bestemd om nieuwbouw te financieren (+1.257 stuks of +20,8%).

Tegen het eind van het trimester was er wel een daling ten opzichte van het zomerkwartaal van vorig jaar, met 12,2 procent minder kredietaanvragen, voor een totaalbedrag dat 10 procent lager ligt. Ter herinnering: eind juli vorig jaar werd aangekondigd dat de woonbonus, het fiscale voordeel gekoppeld aan een woonlening, vanaf 1 januari 2015 zou worden verlaagd. In augustus begon het aantal kredietaanvragen daarop te stijgen, en vanaf september swingde het helemaal de pan uit. Die piek wordt dus niet meer overtroffen, zoals al zichtbaar werd in de cijfers van augustus.

Ondanks de verlaging van de woonbonus vanaf 1 januari bleven de woonkredieten dit jaar sterk in trek. Mensen met koop-, bouw- of verbouwplannen grijpen de erg lage rentetarieven aan. Bovendien kan het lonen de plannen dit jaar nog in uitvoer te brengen omdat er veranderingen in de regelgeving zitten aan te komen.

Zo verstrengen vanaf nieuwjaar de energie-eisen voor nieuwbouw nogmaals. Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw leidt dat tot meerkosten bij de bouw ten belope van 7.000 euro, die zich weliswaar na enkele jaren terugverdienen via lagere energiefacturen. Voor verbouwers geldt dan weer dat ze voor woningen ouder dan vijf jaar maar jonger dan tien jaar vanaf 1 januari 2016 niet langer meer genieten van het verlaagde btw-tarief van 6 procent: vanaf dan geldt voor die relatief jonge woningen opnieuw het tarief van 21 procent.

Vaste rentevoet

Wie een huis bouwt, verbouwt of koopt, kiest in meer dan negen op de tien keer voor een vaste rentevoet of een variant daarop. In de huidige context van extreem lage rentevoeten is het logisch dat de overgrote meerderheid kiest voor zekerheid, om de lage rentevoeten nog twintig of dertig jaar aan te houden.

Amper één op de 250 kredietnemers (0,36 procent) kiest nog voor een variabele rentevoet: het laagste cijfer in jaren. Zo koos een jaar geleden nog 2,5 procent voor een variabele rentevoet.

Herfinancieringen

In het bovenvermelde cijfer zijn externe herfinancieringen, waarbij de klant voor de herfinanciering overstapt naar een andere bank, nog niet inbegrepen. Daarvan werden er nog 22.000 geteld. 'Daar lijkt wel een daling in zicht', zegt Ivo Van Bulck, secretaris-generaal van de BVK.

©bron: BVK/Febelfin


Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud