Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Registratierechten boomen na stormloop op woonbonus

Vlaanderen inde in december 166 miljoen euro meer registratierechten dan in dezelfde periode in 2013. Veel kopers anticipeerden op de afbouw van de woonbonus vanaf 1 januari 2015.
©Pieter Van Eenoge

Bij de Vlaamse regeringsonderhandelingen eind vorig jaar werd ervoor gekozen het fiscaal voordeel van de woonbonus af te bouwen. Dat heeft veel mensen ertoe aangezet nog snel een woonkrediet aan te vragen, zodat ze nog van de voordelige aftrek konden genieten.

Dat heeft ook een impact gehad op de inkomsten uit registratierechten, blijkt uit een nota van de federale overheidsdienst Financiën over de fiscale ontvangsten van december. De registratierechten verdubbelden in december tot ruim 600 miljoen euro, een stijging met bijna 200 miljoen euro tegenover december 2013.

Advertentie

Dat betekende vooral voor Vlaanderen een opsteker, want daar stegen de registratierechten met 66 procent of 166 miljoen euro naar 418 miljoen euro. Brussel en Wallonië kozen ervoor de woonbonus te behouden. Daar was de stijging dan ook beperkt.

Zonder de forse klim van december zouden de inkomsten uit registratierechten het afgelopen jaar stabiel zijn gebleven.

Liquidatiebonus

Een federale regeringsmaatregel leidde vorig jaar dan weer tot een boost van de inkomsten uit de roerende voorheffing. De vorige regering onder leiding van Elio Di Rupo (PS) besliste de roerende voorheffing op de liquidatiebonus op te trekken van 10 naar 25 procent. Die verhoging zou ingaan op 1 oktober, waardoor veel ondernemers daarop anticipeerden. Mee daardoor stegen de inkomsten uit roerende voorheffing op dividenden vorig jaar met ruim 800 miljoen euro naar meer dan 3 miljard euro.

Over heel 2014 stegen de fiscale ontvangsten met 1,2 procent naar 103,7 miljard euro.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.