Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

S&P verwacht daling huizenprijzen met 3,5%

Standard & Poor's (S&P) verwacht dat de huizenprijzen in België dit jaar dalen met 3,5 procent en in 2016 met 2,5 procent. Dat blijkt uit een kwartaalrapport van de kredietbeoordelaar over de Europese huizenmarkt. De gunstige intrestvoeten en de hoge spaarquote van de Belgische gezinnen leiden er volgens S&P toe dat de daling nog zal meevallen.
©BELGA

Als reden voor de verwachte daling haalt S&P de hervorming van de woonbonus in Vlaanderen aan, waardoor een woonkrediet een kleiner fiscaal voordeel oplevert. Vlaanderen is goed voor ongeveer 60 procent van de totale Belgische markt. Er is een consensus over dat ingrepen in het fiscale voordeel van woonkredieten enige impact hebben op de markt, maar hoe sterk die zal zijn, is tot op zekere hoogte koffiedik kijken. Niet iedereen waagt zich zoals S&P aan het vernoemen van een concreet percentage.

De kredietbeoordelaar verwijst naar de nationale statistieken die een daling van het aantal transacties en van de prijzen (0,8 procent lager in het derde kwartaal van 2014 tegenover hetzelfde kwartaal een jaar eerder) in de drie eerste kwartalen van vorig jaar. Dit speelde met name voor de woonhuizen, zowel nieuwbouw als bestaande. De prijzen voor bestaande appartementen en villa's namen in het derde kwartaal wel toe.

Daarnaast geeft S&P aan dat het gemiddelde beschikbare inkomen van de huishoudens zo goed als stabiel bleef vorig jaar, en dat de druk aanhoudt om de lonen niet of nauwelijks te verhogen. 

Volgens S&P ging de betaalbaarheid van woningen (prijzen t.o.v. inkomens) achteruit in ons land in de voorbije jaren en waren de huizenprijzen in juni van vorig jaar zowat de helft overgewaardeerd geraakt. Ook de OESO is van mening dat de huizenprijzen in ons land overgewaardeerd zijn. In eigen land hamert Luc Coene, gouverneur van de Nationale Bank, er sinds 2013 op dat de huizenprijzen zowat 15 procent te hoog zijn doorgeschoten.

Anderzijds zijn de intresttarieven voor woonkredieten naar een zeer laag punt gedaald, wat de afbetaling draaglijker maakt, en hebben Belgen doorgaans nog steeds een relatief sterk spaargedrag, waardoor ze een deel van de aankoop van een woning met hun spaargeld kunnen betalen - zoals banken ook opnieuw eisen. 

S&P haalt aan dat de prijzen in Nederland met 10 tot 15 procent daalden nadat het belastingvoordeel bij onze noorderburen werd bijgesteld, maar verwacht voor België een veel milder effect van de wijziging in de woonbonus omdat Belgen gemiddeld minder schulden hebben en meer spaargeld.

Europa

S&P verwacht behalve in ons land ook prijsdalingen in Zwitserland (-1%) vanwege een ingreep in het belastingvoordeel, en in Frankrijk (-3%) en Italië (-3%) door de slechte economische situatie en hoge werkloosheidscijfers.

In het algemeen verwacht de kredietbeoordelaar echter een licht herstel van de huizenprijzen in Europa, gedreven door de lage intresten, de verzwakking van de euro en de lage olieprijzen. Van de recent aangekondigde ingreep van de Europese Centrale Bank om meer geld in de Europese economie te pompen verwacht S&P geen groot effect meer op de huizenprijzen, omdat de intrestvoeten al danig laag zijn. 

De sterkste stijgingen worden verwacht in Ierland (+9%) door de economische heropleving aldaar, Duitsland (+5%) en het VK (+4%).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud