Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Sloop en heropbouw straks voordelig in heel Vlaanderen

Vaak is het verstandiger een verouderde woning te slopen en opnieuw op te bouwen dan te renoveren. Een nieuwe premie moet dat aanmoedigen.
©Hollandse Hoogte / Erik van 't Woud

In 32 Belgische steden en gemeenten - waarvan 13 Vlaamse - kan de afbraak en heropbouw van een woning tegen een verlaagd btw-tarief van 6 procent. Elders moet altijd het gebruikelijke btw-tarief van 21 procent betaald worden. De Vlaamse regering ijvert er al langer voor dat het gunstregime wordt uitgebreid naar heel Vlaanderen, maar dat is een bevoegdheid van de federale regering. Daarom heeft de Vlaamse regering beslist een forfaitaire sloop- en bouwkorting te geven voor wie buiten die 13 Vlaamse centrumsteden sloopt en heropbouwt.

De Vlaamse korting voor sloop en heropbouw moet het energieverbruik in Vlaanderen verlagen en de kwaliteit van de woningen verbeteren.

Bart Tommelein
Vlaams minister van Energie

‘Met die Vlaamse korting willen we het energieverbruik in Vlaanderen verlagen en de kwaliteit van onze woningen verbeteren’, zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD). ‘Te veel huizen in Vlaanderen voldoen echt niet meer. Ze hebben nog enkele beglazing of zijn amper geïsoleerd. Wie in zo’n huis woont, betaalt niet alleen een hoge energiefactuur, maar heeft ook weinig woonkwaliteit. Nieuwbouwwoningen moeten aan verschillende normen voldoen. Nieuwbouwwoningen zijn dan ook bijna altijd energiezuiniger dan bestaande woningen.’

Controle

De forfaitaire premie bedraagt 7.500 euro en is er voor particulieren die een woning of ander vastgoed afbreken en heropbouwen. Hij is beschikbaar voor alle projecten met vergunningen aangevraagd vanaf 1 oktober 2018 tot en met 31 oktober 2019. Wanneer de stedenbouwkundige vergunning tot afbraak en wederopbouw afgeleverd wordt, speelt geen rol, aangezien dat in de ene gemeente sneller gebeurt dan in de andere.

Eens de lokale overheid de vergunning heeft afgeleverd, controleert het Vlaams Energieagentschap het dossier en volgt de uitbetaling. Nadien volgt nog een controle of de sloop en heropbouw effectief zijn uitgevoerd.

Dertien steden

De nieuwe premie is er alleen voor wie werken uitvoert in een stad of gemeente die niet tot de dertien Vlaamse centrumsteden met het gunstige btw-regime behoort. Het pand mag dus niet in Antwerpen, Gent, Mechelen, Oostende, Sint-Niklaas, Aalst, Brugge, Dendermonde, Genk, Hasselt, Kortrijk, Leuven of Roeselare staan. Het verlaagde btw-tarief geldt op het hele grondgebied van de 13 steden. Het speelt geen rol of de woning gelegen is in een stadskanker of in een andere wijk of deelgemeente van de stad.

Een voorwaarde voor het verlaagde btw-tarief is dat de afbraak en heropbouw samen gebeuren en dat het gebouw na de werken uitsluitend of hoofdzakelijk als privéwoning gebruikt wordt. Wat de bestemming van het pand voor de werken was, heeft geen belang. Het mag bijvoorbeeld ook een kantoor geweest zijn.

Het is niet vereist dat u de woning zelf gebruikt, u mag ze ook verhuren. Wel moet er een redelijke verhouding bestaan tussen het afgebroken gebouw en de nieuwbouw. Zo geldt de gunstige btw-regeling niet als u een tuinhuis afbreekt om er een appartementsgebouw neer te poten.

Renovatie

Er bestaat ook een verlaagd btw-tarief van 6 procent voor de renovatie van bestaande woningen van minstens 10 jaar oud. Maar dat geldt niet voor wie een woning sloopt en heropbouwt. Een vereiste voor dat specifieke btw-regime is dat het gebouw na de werken hoofdzakelijk blijft steunen op de oude dragende muren. Bovendien moet de oppervlakte van het oude gedeelte dat overblijft groter zijn dan de helft van de totale oppervlakte na de uitvoering van de werken.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.