Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

'Sommige woningen raken niet meer verkocht zonder zwembad'

Steeds meer Belgen laten een zwembad aanleggen in hun tuin of in hun woning. En dat is vaak ook een gezonde investering.
©Shutterstock

Alleen al in 2018 legden zwembadbouwers 2.400 nieuwe zwembaden aan, een stijging van 20 procent tegenover het jaar voordien. Vooral kleinere zwembaden blijken in trek. Ook de vraag naar binnenzwembaden zit in de lift. ‘Er is duidelijk sprake van een democratisering. Een zwembad blijft een aanzienlijke investering, maar die is voor veel mensen toch nog betaalbaar’, zegt Patrice Dresse, topman van de Groepering van Algemene Aannemers van Zwembadbouwers. Het helpt ook dat spaargeld toch niet rendeert - dus waarom zou je het niet uitgeven? - en dat leningen spotgoedkoop zijn.

Voor woningen tot 300.000 euro zou ik niet investeren in een zwembad alleen om de verkoopwaarde op te krikken.

David Martens
Voorzitter Kamer van Vastgoed-Experten Kavex

Wat u zich moet voorstellen bij een democratische prijs? Voor wie zich helemaal verliest in luxueuze materialen kan de prijs oplopen tot een half miljoen euro of meer. Maar de gemiddelde prijs voor een buitenzwembad is eerder 50.000 euro. ‘Ligt de prijs van het totaalproject onder de 35.000 euro, dan kan je maar beter oppassen. Dan lijkt het me sterk dat de aannemer duurzame kwaliteit kan afleveren’, zegt Dresse.

Advertentie

Voor de aanleg van een binnenzwembad gaat de gemiddelde kostprijs al snel naar 150.000 euro. Dat is exclusief eventuele aanbouwwerken. ‘De aanleg van een binnenzwembad is heel complex. De grootste uitdaging is de vochtigheid en de zwembadgeur uit de rest van het huis te houden. Daarvoor zijn dure technische installaties nodig’, zegt Dresse.

En dan zijn er nog de energie- en onderhoudskosten. De Groepering van Algemene Aannemers en Zwembadbouwers schat dat die gemiddeld 1.825 euro op jaarbasis bedragen, dat is 5 euro per dag. Dresse: ‘Steeds meer mensen kiezen voor een verwarmingssysteem met warmtepompen of zonnepanelen. Dat vergt bijkomende investeringen, maar op de langere termijn kan het de energiekosten aanzienlijk drukken.’

Meerwaarde

De meeste mensen leggen een zwembad aan omdat ze op zoek zijn naar een vleugje wellness en vakantiegevoel. Toch kan een zwembad ook een goede financiële investering zijn. ‘Een zwembad geeft meteen een hele grote meerwaarde aan een woning. Mensen die een woning zoeken in de prijsklasse vanaf 600.000 euro geven steeds vaker de voorkeur aan een woning met zwembad. Sterker nog: steeds vaker komen potentiële kopers een woning niet eens bezichtigen als er geen zwembad is of wanneer er geen mogelijkheid is er een te plaatsen’, zegt Frédéric Van Blerk van Engel & Völkers, een vastgoedkantoor dat gespecialiseerd is in luxueus vastgoed.

Een zwembad heeft een gunstig effect op de verkoopprijs. Van Blerk: ‘Ik schat dat het de waarde van een woning verhoogt met 120 à 150 procent van de aankoopwaarde van het zwembad.’ Dat betekent dat de plaatsing van een zwembad van 50.000 euro een meerwaarde tot 75.000 euro oplevert.

Tussen het eerste contact met de aannemer en de oplevering ligt al gauw drie tot zes maanden.

Toch geldt dat niet voor elke woning. ‘De meerwaarde wordt grotendeels bepaald door de kwaliteit van de materialen, de afwerking en de ouderdom. Het zwembad levert geen meerwaarde op als het totaalplaatje niet klopt’, zegt David Martens, voorzitter van de beroepsorganisatie Kamer van Vastgoed-Experten Kavex.

Advertentie

Eerder in het luxueuzere segment resulteert een zwembad in extra meerwaarde. Een rijhuis van 250.000 euro wordt niet verkocht tegen 300.000 euro omdat in de tuin een zwembad van 50.000 euro ligt. Martens: ‘Voor woningen tot 300.000 euro zou ik niet investeren in een zwembad alleen om de verkoopwaarde op te krikken.’

Wilt u deze zomer een duik nemen in uw eigen zwembad? Dan schiet u beter snel in actie. Tussen het eerste contact met de aannemer en de oplevering ligt al gauw drie tot zes maanden.

Dresse: ‘De aanleg van een zwembad is complexer dan de meeste mensen denken. In wezen is het een huis in de grond: het moet helemaal waterdicht zijn, er moet elektriciteit worden aangelegd en net als bij een woning moet veel aandacht gaan naar de energieprestaties. Er komt heel wat technische kennis bij kijken.’

Bouwvergunning

Voor de aanleg kan ook een bouwvergunning nodig zijn. Dat hangt grotendeels af van de grootte. De aanleg van niet-overdekte constructies (zoals siervijvers, terrassen, zwembaden en zonnepanelen) kan vrijgesteld zijn van een vergunningsaanvraag tot 80 vierkante meter. Bestaande niet-overdekte constructies worden wel meegeteld in de berekening. Is er al een siervijver of een terras van 50 vierkante meter in de tuin? Dan moet er ook voor een zwembad van 50 vierkante meter een bouwaanvraag worden ingediend.

Elke gemeente kan ook strengere voorschriften hanteren. Martens: ‘De bouwvoorschriften worden geregeld over het hoofd gezien. Dat eindigt dikwijls met een bouwovertreding. Mensen vergeten vaak dat zelfs in één gemeente andere criteria kunnen gelden voor verschillende percelen, bijvoorbeeld wegens verkavelingsvoorschriften.’

Advertentie
Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.